my nuffه تاكربو ﷲا تمحرو مکيلع مﻼسلا


Surah Al-Kautsar Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.
Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.
Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.
Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.
Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-
1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.
2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.
3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.
5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.
6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi. Perkara yg baik kita amalkan selalu.
Amalkan selalu.......

IBARAT MENARIK RAMBUT DI DALAM TEPUNG

macammana aku nak mulakan citer ni....... dan bilah dah citer macam mana aku nak selesai masalah ni.... aku terima surat dari seorang adik...... seorang adik yang telah melakukan kesilapan besar dalam hidupnya..... seorang adik yang baru saja menginjak ke alam remaja.... seorang adik yang baru sahaja nak mengenali erti kata hidup.....
telah terang dan jelas hubungan cinta diawal usia tidak mendatangkan faedah malah mendatangkan musibah.... telah terbukti apa yang dilakukan adalah salah..... tapi dia masih minta diberi peluang 1 lagi dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi..... patutkah diberi peluang sekali lagi.... bolehkah janji itu dikotakan...... adik oh adik.....kenapa singkat sangat pemikiran kau.... kenapa mata kau buta dengan cinta palsu lelaki itu..... tolonglah....tolonglah......

BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff