my nuff

...:::Mereka Hanya Menutup Bahagian Pusat Hingga Kaki:::...

Salam semua,
Ain ada beli buku. Bertajuk 'Pengembaraan Ibn Battutah'. Jadinya Ain nak sangat berkongsi ngan kengkawan semua apa yang Ain dapat dari buku ni.. Mana yang menarik, Ain akan tulis dalam blog ni.. Sudi-sudikan lah menimba pengetahuan ini.

Kaum Wanita Kepulauan Maldives
Kaum wanita di sini tidak menutup kepala mereka. Begitu juga sultanah-sultanah kepulauan Maldives yang turut mendedahkan rambut. Rambut mereka disikat dan dikumpulkan di satu sudut. Kebanyakan meraka hanya memakai kain sarung yang menutup bahagian pusat hingga kaki, sementara bahagian badan yang lain dibiarkan terdedah. Dalam keadaan sedemikianlah mereka berjalan di pasar dan ditempat-tempat lain.
Seseorang mudah untuk berkahwin di kepulauan ini kerana nilai mahar atau mas kahwin yang rendah dan juga disebabkan kemesraan kaum wanitanya. Kebanyakan orang tidak menetapkan jumlah mahar terlebih dahulu. Hanya nama-nama saksi yang dicatat dan mahar yang bersesuaian dengan kedudukan wanita tersebut dibayar. Apabila kapal berlabuh diperlabuhan, banyak anak kapal yang berkahwin. Ketika meninggalkan kepulauan itu, mereka pun menceraikan isteri mereka. Perkahwinan sedemikian merupakan sebahagian daripada perkahwinan muta'ah kerana kaum wanita disini tidak akan meninggalkan negeri mereka sama sekali.
Suami akan dilayani oleh isterinya sendiri tanpa mewakilkan tugas tersebut kepada orang lain. Isterilah yang membawa makanan, menghidangkannya sendiri, membasuh tangan suami, menyediakan air untuk berwuduk dan menutup kakinya dengan kain sebelum tidur. Mengikut adat disini, isteri tidak makan bersama-sama suaminya. Suami pula tidak tahu apakah yang dimakan oleh isteri.

Cubitanrasa: Tulisan diatas tidak meliputi keseluruhan tajuk... Hanya yang dirasakan menarik saja yang dikongsikan.

BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff