my nuff

...:::Bersyukurlah dengan apa yang ada:::...

Suatu hari Ain tengah memandu kancil tercinta.. Berhenti kat trafic light... Tiba-tiba ada sebuah kereta berhenti sebelah... Fuyoooo.... Honda CRV tu... Merah berkilat... "Huhuhu, bilalah dapat pakai kereta tu".
Opppsss.... Astagfirullahalazim......
Kita selalu menginginkan sesuatu yang lebih dari apa yang kita ada. Dari jalan kaki nak ada basikal, dah ada basikal nak motorsikal, dah ada motorsikal nak kereta plak. Dah ada kereta nak kereta mewah plak... Kalo camtu sampai bila nak cukup.. Dan bila kita tak dapat mula kita mengeluh, menyalahkan takdir.  
Ce bila kita tengah bawak kancil tu jangan pandang CRV tu, tapi pandang motorsikal yang berhenti kat trafic light tu... Barulah kita tenang, bersyukur dengan apa yang ada. Sekurang-kurangnya dapat gak naik kancil. Kalo naik motor, dah le tak bumbung. Berpanas berhujan...

Sama gak ngan diri kita... dikurniakan cukup sifat... wajah ayu dan tampan... Tapi still tak puas hati... nak gak ge cucuk sana sini. Kalo rasa susah hati sangat ce tengok orang yang kurang upaya tu... Nak jalan susah, nak pakai make up mata tak nampak... Bersyukurlah dengan kurniaan Allah swt... dah perfect dah tu...
Percaturan Allah swt tiada sapa yang tahu, mungkin jika kita dikurniakan harta melimpah ruah atau wajah yang cantik dan kacak, kita mungkin bukan diri kita sekarang. Mungkin kita akan jadi lupa diri, bongkak. Hilang sifat rendah diri atau hilang harga diri.
Hmmm... marilah kita pikir-pikirkannya....


No comments:

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff