my nuff

Dulu Ain Pun Camtu Juga

On the way nak balik ofis tadi terdetik rasa syukur yang teramat sangat. Yelah kan, Ain ada dalam kereta, ber ekon, ada bumbung. Tak panas. Tapi mereka dua beranak hanya naik motor. Dalam keadaan panas berdenting tu. Tu mujur kalo mereka sempat sampai ke rumah sebelum hujan.
Teringat Ain satu ketika dulu, Ain pun camtu gak. Masa form 1 Ain dah duduk asrama. Kebetulan masa form 1 tu Ain kena sekolah sesi petang. Jadi, bila hujung minggu nak balik rumah ayah kena jemput sebab lepas habis sekolah kul 6 petang mana ada bas dah. Ayah lah yang datang amik Ain kat sekolah. Turun dari tangga sekolah dah nampak ayah kat bawah pokok. Terus berkejar pergi kat ayah. Ayah sarungkan topi keledar. Topi keledar biasa saja tanpa penutup muka.
Masa tu ayah hanya bawak motor kapcai NN4346 warna biru. Ayah tak de lesen dan motor pun tak de roadtax. Jadinya dari pekan Batu Kikir tu kami akan meredah kampung-kampung dan kebun getah dalam remang senja tu. Kadang-kadang lampu motor tak hidup, tapi ayah dah stanby lampu celait (lampu picit). Ayah akan pastikan menjelang Maghrib mesti sampai ke rumah.
Tapi sekarang, Alhamdulillah, zaman itu telah berlalu. Ayah dah ada lesen memandu. Dah ada dua kereta lagi, walaupun bukan kereta mewah tapi itu sudah memadai.

5 comments:

YaNa Yassin said...

Huawaaaa, teringat pulak memory bersama arwah kita . Al-fatihah

Wilmag said...

Sesungguhnya pengorbanan seorang ayah tidak ada tandingnya kan Ain ^_^

penyuluh perikanan said...

blog yang sangat manis
salam kenal dan follow 157
jika tidak keberatan silahkan follow kenbali
ditunggu dan terima kasih

Golden Rose said...

Alhamdulillah...mmg kehidupan dulu lebih mencabar...tringat moto kapcai ayah sha....moto tu la dijadikan kenderaan berniaga & moto tu gak la transport utama kami satu family....

Fifi Nadhrah said...

teringat arwah mama mase duduk asing dengan abah atas alasan kerje.. kadangkadang mama redah hujan hantar makanan kat fifi mase duduk hostel.. Allah.. kasihnye ibu.. semoge mama tenang di sana.. amin..

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff