my nuff

Makanan Yang Boleh Menyebabkan Sembelit

Kengkawan pernah kena sembelit tak... Memang menyakitkan... Tapi kalo anak kita yang masih baby kena sembelit lagi kesian kan. Meh sini Ain nak kongsikan makanan-makanan yang boleh menyebabkan sembelit. Terutama sekali untuk ibu-ibu yang masih menyusukan bayi mereka.


1. Daging Merah

Ramai orang makan daging sebab keenakkan dan protein yang terkandung di dalamnya. Tapi bila daging merah ini dimasak, protein menjadi 0%. Daging juga memerlukan lebih dari 90 jam untuk dicerna ( itu pun sebahagian je ! )
2. Produk Bergula

Produk bergula mempunyai fibre(serat) yang rendah serta mengandungi gula dan lemak yang tinggi dimana boleh menyebabkan sembelit yang lagi kronik. Sesiapa yang makan desserts dan makanan yang manis sekali banyak memang senang kena sembelit.


3. Produk Bersusu

Makanan bersusu seperti susu, keju, mentega dan aiskrim adalah makanan tinggi lemak tepu dan rendah serat. Makanan ini bukan saja menyebabkan sembelit, malah boleh menyebabkan risiko penyakit jantung.4. Produk yang diproses

Korang suka fast food? haha..Sebenarnya makanan yang diproses seperti pizza, nugget, sosej, pasta, kentang goreng dan burger boleh menyebabkan sembelit. Serat yang rendah didalam makanan ni boleh memburukkan sembelit.5. Kafein

Kafein boleh menyebabkan dehidrasi yang akan menyebabkan sembelit terjadi. Jadi elakkan mengambil kopi, coklat dan minuman lain yang mengandungi kafein ni. Selain sembelit, jika mengambil kafein berlebihan akan menyebabkan korang menjadi caffeinism yang boleh menyebabkan gelisah, insomnia, kerap buang air kecil dan depression. Kafein juga boleh meningkatkan tekanan intraokular.

2 comments:

Mayang ABDUL RAZAK said...

oo ye ke? suka sangat minum kopi ..

Mrs Velentine said...

terima kasih utk info

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff