my nuff

Segmen:Bloglist Akhir Tahun by Liyana Syafiqah



Jom join segmen ni
Klik kat banner tu ye... bleh tambah kenalan lagi

Janda 18 tahun Pelajar Universiti

Ada sorang duda anak 2 yang tinggal di sebuah kampung. Duda ni nama dia Amat. Amat ni dah 3 tahun menduda setelah kematian isterinya. Pada satu hari , Amat yang dah lama kesepian terfikir kenapakah dia tidak mencari pengganti arwah isterinya, ada jugak yang akan menjaga dirinya nanti, fikirnya lagi. Amat pun cuba la merisik-risik dengan kekawannya, manala tau kekawannya ada calon yg sesuai.

Usin, kawan karibnya yang mendengar berita itu segera datang berjumpa dengan Amat kerana dia ada calon yg sesuai untuk Amat. Amat sungguh gembira bila mengetahui calon yang Usin nak rekomenkan adalah janda 18 thn bekas pelajar Universiti.

...pulak tu. Beria-ia benar Usin supaya Amat menerima pilihannya.

"Nak ke dia kat aku yg dah tua ni , Sin ??" tanya Amat.

"Kau tu pun bukannya tua sangat Mat, baru 36 thn, rupa pun hensem lagi apa!" kata Usin membodek Amat. "Tapi....kalau aku boleh jalankan, boleh tak kau bagi aku pinjamkan RM500 ?? Aku nak pakai duit la.." kata Usin lagi.

"Jangankan RM500, RM1000 pun aku boleh bagi kalau betul kau boleh jalankan.. tak payah pinjam" kata Amat tanpa berfikir panjang. Usin pun segera berlalu dengan gembira bila memikirkan janji Amat.

"Kau tak payah susah2, semua aku uruskan, kau tau siap" janji Usin kepada Amat. Dipendekkan cerita tiba la hari yang ditunggu2 oleh Amat, hari dimana dia akan disatukan dengan isterinya yang baru, Leha nama bakal isteri Amat. Hari tu Amat sungguh segak dengan pakaian untuk upacara akad nikah dengan Usin disebelah sebagai pengapit yang memanjang tersenyum setelah koceknya berisi wang RM500 pemberian Amat.

Amat segera terbayangkan saat2 indah yang bakal dilalui bersama isteri barunya nanti. Sampai saja di rumah pengantin perempuan, Amat disambut meriah siap dengan paluan kompang lagi. Para tetamu menyambut Amat dengan senyum lebar. Siap sahaja majlis akad nikah , tiba la masa yang dinanti2 oleh Amat, iaitu untuk bertemu dengan isterinya. Amat pun dijemput untuk masuk ke dalam bilik pengantin untuk upacara membatalkan air sembahyang.

Tapi alangkah terkejutnya Amat bila didapati seorang perempuan tua yang layak digelar nenek sedang menantinya dengan senyuman yang sungguh menggoda. Amat mulanya merasakan itu hanyala satu gurauan dari pihak pengantin perempuan namun bila mak andam beria-ia menyuruh nenek itu mencium tangan Amat, baru la Amat sedar itula isterinya yang selama ini dibayangkan seorang janda muda 18thn.

"Usinnnnnnnnnn!!!!!!" jerit Amat sambil berlari keluar mencari Usin. Usin yang ketika itu sedang menjamu selera terkejut beruk mendengar jeritan Amat. " Kau tipu aku Sinnnn!!!" jerit Amat sambil mencekik leher Usin.

"Tipu apa plak???" tanya Usin bingung.

"Kau kata 18thn!!!!" balas Amat.

"La...bukan umur dia yang aku maksudkan 18thn...tapi dia dah menjanda 18thn!!!"

"Mintak balik duit akuuuuuuuuuuu!!!!!!!!"

Hehehe senda gurau dipetang hari... Sumber... Muka buku

Waktu Sesuai Minum Air


Minum air pada waktu yang betul memberi kesan mendalam pada tubuh badan manusia. Jom kita amalkan...

  • 2 Gelas air setelah bangun tidur - membantu menggiatkan organ dalaman
  • 1 Gelas air 30 minit sebelum makan - membantu penghadaman
  • 1 Gelas air sebelum mandi - membantu menurunkan tekanan darah
  • 1 Gelas air sebelum tidur - mengelak serangan angin ahmar dan serangan jantung

ASK 2012 - Ntah apa-apa....


Sepanjang Ain menonton majlis anugerah, ASK 2012 adalah majlis anugerah yang paling boring yang pernah Ain tengok. Tak tau lah mana silapnya tapi memang boring, boring dan boring.
Nak kata terhibur, hmmmm ada sikit2 bila sampai part penyampaian anugerah. Rata2 penyampai anugerah tu lagi menghiburkan dari pengacara majlis yang sebenar. Kalo ikut kan memang lah gempak dengan lambakan artis terkenal kat atas pentas tu, tapi ntah lah, macam ada yang tak kena. Pastu meleret-leret. Dan biladah over run mula lah sibuk nak potong ucapan penerima anugerah yang penting.
Apa pun tahniah untuk semua penerima anugerah. Terutama sekali untuk Abu Bakar Omar dan Ruminah Sidek serta Sherli Merlis... Mereka memang terbaik...

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff