my nuff

Pahala Membaca Al-Quran

Allah S.W.T. Yang Maha Pemurah memberi pahala yang amat besar kepada orang yang membaca Al-Quran. Tiap-tiap satu huruf ada pahalanya dan tiap-tiap satu ayat pun ada ditentukan pahalanya yang tidak sama antara satu dengan yang lain.

Pahala tiap-tiap huruf Al-Quran dijelaskan dalam sebuah hadis dari Ibn Mas'ud r.a daripada Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

Dari Ibn Mas'ud r.a telah berkata bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda: "Barang siapa membaca satu huruf daripada Kitabullah maka baginya satu kebajikan dan tiap-tiap kebajikan sepuluh kali gandanya, Aku tidak mengatakan satu huruf tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf."

Mengenai pahala tiap-tiap ayat telah disebut dalam beberapa hadis antaranya yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang membaca Al-Quran sepuluh ayat dalam satu malam, tidak dimasukkan ke dalam golongan yang lalai."

"Dari Abu Hurairah r.a katanya, telah berkata Rasulullah s.a.w.: "Sesiapa yang memelihara solat fardu tidak termasuk dalam golongan orang yang lalai dan sesiapa yang membaca 100 ayat pada satu malam dimasukkan ke dalam golongan orang yang taat."

"Sesiapa yang mendengarkan satu ayat daripada Al-Quran, ditulis baginya satu kebajikan yang berlipat ganda dan barang siapa yang membacanya adalah baginya cahaya pada hari kiamat."

Adapun pahala membaca surah-surah, banyak diriwayatkan dalam hadis-hadis Rasulullah s.a.w. Antaranya:

"Dari 'Ata' bin Abi Rabah, telah berkata. telah sampai padaku bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: 'Sesiapa yang membaca surah Yasin di permulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu dipenuhi."

"Dari Abi Mas'ud r.a. berkata, telah berkata Rasulullah s.a.w. 'Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah pada tiap-tiap malam, tidak akan ditimpa oleh kebuluran/kepapaan selama-lamanya."

Selain daripada pahala yang disebut sebelum ini, pahala membaca dalam solat adalah lebih besar daripada bacaan di luar solat dan pahala membaca dengan berwuduk lebh besar ganjarannya daripada tidak berwuduk. Berpandukan hadis Rasulullah s.a.w. yang panjang, dapat disimpulkan seperti berikut:
  1. Pahala membaca Al-Quran dalam solat bagi tiap-tiap satu huruf seratus kebajikan.
  2. Pahala membaca Al-Quran dengan berwuduk di luar solat bagi tiap-tiap satu huruf sepuluh kebajikan.

DOSA BERKUKU PANJANG

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara SEKANDANG BABI, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut....

potonglah kuku anda.

Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.

Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak menampakkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang kurang pandai atau pun degil dan suka melepak akibat diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.

Untuk yang bujang beringatlah.

Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

And additional info, kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun.

Ikutlah sunnah Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam dalam memelihara kuku agar sentiasa pendek dan kemas...sunnah kuku dipotong di hari Isnin dan Khamis...

Pernah dengar orang tua2 kata :

Nak tengok kebersihan seseorang, salah satunya ,tengok kuku dia.

wALLAHu'alam

Berkata Abu Hurairah R.A. bermaksud:

Nabi Muhammad S.A.W. memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk bersembahyang.

(Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani).

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-

Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.

Mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan Last sekali ibu jari tangan kanan.

Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.

Memotong kuku ketika ma'zurah (Haid atau Nifas atau Junub), menurut kitab Al-Ihya' Al-'Uluumuddin,

"Jangan dia memotong sesuatu yang jelas zahir pada badannya samada kuku, rambut, atau mengeluarkan darah SEBELUM dia mandi Junub kerana segala potongan itu akan kembali kepadanya dalam keadaan berjunub di Akhirat kelak".

Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff