my nuff

Letak Jari Kat Bibir Nak Selak Kertas

Kengkawan ada tak tabiat macam tu.
Bila nak selak kertas mesti letak jadi kat bibir dulu.
Tak kisahlah nak selak ketas surat khabar ke, buku ke, duit ke.
Pernah sekali Ain pergi pejabat pos, tertarik nak perhatikan seorang uncle ni.
Ain rasa umurnya dalam 70-an.
Semasa nak tunggu giliran nombornya dipanggil, dia ralit menyusun segala bil yang nak dibayar.
Setiap kali dia nak selak kertas bil tu, jarinya mesti diletakan dibibir dulu.
Mungkin tujuannya biar jari tu basah sedikit, senang nak selak kertas.
Lepas tu bukan je kertas bil dia wat camtu, masa dia nak kuarkan duit pun camtu juga.
Teringat Ain pada Arwah Atuk Ain.
Arwah pun selalu buat macam tu bila nak baca surat khabar.
Hmmm.... Macam-macamkan tabiat orang.

Krim BB Safi Rania Gold



Ain memang pengguna setia produk Safi.
Dari zaman belajar lagi sampai sekarang.
Dari zaman safi tutup hijau, pastu Safi Balqish dan sekarang Safi Rania Gold plak.
Pernah gak cuba produk lain tapi tak menjadi.
Tetap selesa dengan Safi ni.
Dan yang terbaru sebagai pelengkap set Safi Rania Gold ada Krim BB Rania Gold.





Krim BB ni memang mudah dan menjimatkan masa.
Ada pelembap dan Krim Kecantikan Sekali.
Kira macam 2 dalam 1 lah.
Bentuk tiub yang comel tu memang mudah dibawa ke mana saja.
Hmmm.... Memang terbaiklah...
Tahniah Safi.


WW: Hehehe

WW: Penghiburlara dan Penyejuk Mata



Tip Hamil Kembar


Ain tak ada lagi anak kembar.
Tapi jika ditakdirkan Tuhan hamil kembar, tip ni memang berguna.

  • Melakukan terapi nutrisi agar kembar mendapat zat secukupnya.
  • Amalkan diet seimbang.
  • Banyak minum air putih.
  • Rehat secukupnya
  • Awasi kandungan dari semasa ke semasa.
  • Membuat persediaan mental, rohani dan jasmani ketika hamil, proses kelahiran dan selepas kelahiran.
  • Dapatkan nasihat doktor pakar.
  • Sediakan keperluan bayi secukupnya.
  • Sediakan bajet untuk kos kelahiran kembar.
  • Bertenang dan ikut kelas kelahiran yang disarankan doktor.
Sumber: MW Bil.1418



Semakan Buku Rekod Perkhidmatan


Hari ni ada orang HQ datang nak buat semakan BRP.
Siapa keje kerajaan mesti ada  BRP ni.
BRP ni sejarah perkhidmatan di perkhidmatan awam.
Kat dalam tu ada tercatat tahun mula kerja, kursus2 yang pernah disertai, peperiksaan, tangga gaji, anugerah yang pernah diterima dan paling penting sekali rekod cuti dan FAEDAH GANTIAN CUTI REHAT (GCR).
Nape Ain besarkan GCR tu?
Sebab bila kita pencen je, itulah ganjaran pertama yang kita dapat.
Jadi, pada penjawat2 awam rajin2lah semak BRP tu sekurang2nya setahun sekali.

Suka Suki Di Aquaria KLCC

Sebenarnya tak plan pun nak ge Aquaria ni....
Tapi bila dah sampai KLCC, adik ipar tanya nak masuk dalam ke nak pusing2 kat luar je...
Spontan terus cakap nak ge Aquaria...
Tiket masuk dalam????
RM38 dewasa, RM28 Kanak-kanak...
Tapi Ain dapat pakej family RM99
Hmmm ok gak... Kalo tak de pakej kena bayar RM132.... Phewwww...
Jom follow kami anak beranak jalan2 di Aquaria KLCC...










bergambar satu family

Terima Kasih untuk adik dan suaminya yang sudi layan karenah kami anak beranak...


MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara




Kalo nak join klik gambo piala tu... atau kat SINI



Wah.... Malaysia Next Top Lucky Blogger.... Dah macam Malaysia Next Top Model plak... Jom join ramai-ramai segmen Mak Dara ni...
Ramai giler sponsor nye...
Syaratnya macam kat bawah ni... Ain copy baik punye dari blog Mak Dara
1. Follow Blog Bicara Mak Dara

2. Buat entri dengan tajuk

"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"

3. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry dan Linkkan Ke sini

4. Copy paste senarai penaja di bawah ke dalam entry anda itu.

SheilaSalim,MrsVelentine,PuanGojes,MasZull,SeneoritaBaharin,
Hazmanakaspecies1980,NadiaFarahida,Keyme,mamahannybunny,
SiMatatajam,DayangDeno,AimanAziz,SuWaRaEntertainment,BetaKupu,
SyidaRasyida,HanaMaroo,DatinTyka,ShimaMazlan,MimeMF,ZamaniAbe,
MrsValentine,NormiNieza,SayaSukaGelak,CTCHEERY,ERAY,AYUJEAN,Lynn Si Pipi Merah,Kesuma Angsana,Kyle Kesha,Mohd Ridzwan

5 .Tag 3 Orang Rakan Anda Untuk Menyertai GA Ini. (Dan mereka harus tahu akan GA ini)

6. Setelah selesai sila tinggalkan Url link entry di kotak komen.

Nak ajak kawan ni join sekali
Kniadaz
Bin Muhammad
Ratu Hatiku

KLCC - Ramainya Orang

Sabtu lepas on the way balik dari Seremban kami singgah KLCC.
Saja bawa anak2 berjalan.
Lagipun anak2 belum pernah lagi sampai ke KLCC tu.
Pergh.... Ramai gila...
Tapi kami ada tujuan nak KLCC tu...

 Kami nak ke....


Aquaria.....

Nanti Ain citer suka suki kami anak beranak di Aquaria tu plak ye...

P/S - Tak sempat nak BW hari ni, banyak keje... Esok nazir nak datang... Huhuhuu

Nak Kemas Rumah Nak Kemas Rumah

Apa lagi yang patut dibuat bila hujung minggu ni kalo tak kemas rumah kan..
Setelah seharian berjalan semalam, hari ni kenalah kemas rumah kan.
Terima kasih untuk hubby yang bawa kami makan angin semalam.
Pergi mana?
Nanti Ain akan ceritakan kat entry lain ye..
So, apa kengkawan buat hujung2 minggu ni?

Sedihnya

Duk dalam kereta dengan anak2 sementara tunggu papa diorang selesai solat.
Lepas tu ain plak nak ge solat.
Berhenti rehat jap kat genting sempah sebelum balik temerloh.
Sambil layan lagu aljannah dari mawi tetiba rasa sedih sangat.
Teringat kan kereta persona yang ada katbengkel tadi.
Syshdu rasanya.
22 okt lepas kereta tu kena curi, 19 nov jumpa balik tapi dalam keadaan yang mendukacitakan.
Dan tadi bila ge tengok balik kereta tu, rasa sedih semacam.
Kereta tu banyak jasanya dan kenangannya tersendiri.
Dijangkakan dua minggu lagi baru siap..
Huhhhu....


Bila Firas Jumpa Tangga

Salam sabtu semua,
Hari ni Ain ada kat Seremban rumah adik.
Rumah adik ain ni ada tangga.
Alamak...
Firas punya lah excited nak panjat tangga tu.
Kat umah ain mana ada tangga.
Kalo balik kampung pun tak da tangga lagi.
Bahaya ni....


SEGMEN FOLLOW &BLOGWALKING 1# BY DJH




Segmen ini dicipta untuk angah follow & blogwalking ke blog2 korang.Selain tu,korang jugak boleh blogwalking & follow blog yg lain2 jugak.So semua org akan terima untungnya sendiri.
Segmen ini bermula dari 1.00 tengahhari 20 Mac 2013 sehingga 1.00 tengahhari 30 Mac 2013.Angah harap segmen ni dapat sambutan yg hangat.Semua blogger dijemput untuk join!!

Syarat2 :-


  • Buat entri bertajuk SEGMEN FOLLOW &BLOGWALKING 1# BY DJH
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
8 PEMENANG AKAN DIPILIH !!!


Cara yg simple & mudah Mia Liana..

Tudung Awning Rene's

Sejak dua menjak ni, Ain sukalah sangat pakai tudung awning ni.
Sebelum ni layan tudung bawal je.
Tapi bila dah jumpa tudung awning yang sesuai terus jatuh cinta.
Lagi pun pakai tudung awning ni senang.
Tak yah nak kelepet sana sini.
Tak yah gosok beria sangat.
Hahaha... Punya lah malas kan...
Bukannya apa, pakai tudung awning ni jimat masa.
Ain suka beli tudung kat Rene's sebab ada pelbagai saiz.
Ain pakai saiz L sebab labuh sikit.
Lagipun dapat diskaun sebab ada kad ahli.
So, tadi Ain rembat lagi dua pasang.
Nak cukupkan koleksi kale tudung tu.



Yo... Waghih

 Woo... mula-mula dengar lagu ni, memang terkesima kejap.
Rap dalam loghat Negeri Sembilan.
Teruja jap sebab faham apa yang dirapperskan.
Ain kan orang Negeri Sembilan, mesti lah tau kan.
Yang bestnye siap sebut 12 nama suku tu.
Hahaha...
Ain sendiri pun tak ingat.
Cayalah...
Korang memang Ghombou Most Wanted Yo...

I representin’ this place
Where people say murder is the case
R.E.M.B.A.U
The food gonna make your tongue blaze
That forward hold your head high
Be proud for where you came from and stay fly
That’s what I’m doin’

Hobin Jang Hobin
We ain’t no trippin Jang
Tahun dopan ado laie Pialo Malaysia kito pogang
Lagu nogori berkumandang
Semuo player masuk padang
Tabik hormat tando monang
Kito monang kito monang yo
Duo satu kocik bonar
Ompek satu sonyum lebar

Teringek bilo poghah kerigek
Nyabit rumput poie sawah
Kojo macam nak mati tapi gaji kocik anak
Itu urang dulu
Tak macam budak-budak sekarang
Susah sikit je
Dah lari kampung tinggal bondang
Dulu maso kocik-kocik cito-cito angkosawan
Bilo bosa jadi rapper tukar dialek nogori sembilan
Tak ponah terlinteh kek ati nak lupo’an daratan
Sapo tak pueh hati meh kito jumpo dopan-dopan

Chorus
Being the most wanted
Don’t wake me up from my dream
C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted yo
To my boys in N-nine
Who worked hard and strugglin’
Rembau Most Wanted yo

My brain works faster than computer
Cuz I’m the prime mover
Entrepreneur yes I am
We’ve been busy chasin’ dollars
Chillin’ at Mui Fong with my homies yaw
And if you keep talkin’ shit others might listening bro
Then gangin’ up, just pick up your gear
Listen dear
I ain’t messin’ wit the coward
I ain’t messin’ wit the fake gangstas
All I know I keep my rap clean
Being the most wanted
Don’t wake me up from my dream
C.R.E.A.M

Lembu ado tali takdo pon tak guno
Tunggu hujan dah ghobeh
Baru payung nak dibuko
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah’an semuo urang

Polik bona bilo pikir orang tuduh bukan-bukan
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik ekau boleh poie jalan

Ulang Chorus 2X

Paya kumbuh, where you at?
Tigo Nenek, where you at?
Tanah Datar, where you at?
Batu Hampar, where you at?
Where you at?
Biduanda, where you at?
Somo Lenggar, where you at?
Solomak, where you at?
Anak Mukal Anak Acheh, where you at?
Mungkar, where you at?
Anak Melako, where you at?
Tigo Batu

Rajo Beralam
Penghulu Berluak
Lembago berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapo suku eh?
Duo boleh

Ulang Chorus 2X

Makanan Yang Menyebabkan Kahak


Makanan yang menyebabkan kahak dan yang boleh menghilangkan kahak..
Kahak boleh dikeluarkan melalui 3 cara, daripada batuk kahak, selsema (hingus) atau najis)

(pastikan ambil bahan yang tiada alahan pada pesakit dan sesuai mengikut umur)


Tambahan:

Jus delima (buang kulit, blend dan tapis ) boleh dicampur dgn air suam , minum untuk hilangkan kahak (umur 7-10bulan)

Madu (umur 1 tahun ke atas) boleh diambil bersama air suam juga bileh di campur perahan lemon atau limau nipis, diminum untuk hilangkan selsema, batuk n kahak

Banyakkan minum air suam juga susu ibu


NOTES : Elakkan pengambilan madu / delima jika demam atau batuk disebabkan panas badan. Kerana madu/delima bersifat panas.


Mengenal batuk kahak :

kahak jernih = badan sejuk = dirawat dgn madu, buah delima dan kena makan makanan bersifat panas.

kahak pekat/kuning/hijau = badan panas = dirawat dengan barli atau air asam jawa dan kena makan makanan bersifat sejuk. http://www.shen-nong.com/eng/exam/cough_sees.html

Bawah 6 bulan selain steam n percussion, boleh buat minyak bawang putih

Ibu yang menyusukan anak, boleh minum madu dgn air suam supaya anak dpt serap khasiatnya.


Rujuk blog Shehan Ismail untuk teknik steam n percussion bg masalah batuk kahak buat sebagai rutin, 3 kali sehari. ini bukan magic teknik, jadi harap bersabar..ambil masa untuk sembuh. http://shehanzstudio.blogspot.com/2011/10/anak2-flu-batuk-ada-bagusnya.html


Jika cara steam ini susah dilakukan, anda boleh ke toilet, buka shower air panas sampai toilet penuh wap, kemudian bawa masuk anak bersama anda dlm 15mnt .


WW#1 - Firas Makan Apa Tu


Tip Membeli Belah Seorang Diri


Ain memang suka pergi membeli belah seorang diri.
Sebab masa beli belah Ain tak suka menunggu dan ditunggu.
Kalau pergi dengan orang lain, sah2lah Ain kena tunggu orang tu selesai pilih barang atau orang tu yang akan tunggu Ain.
Oooo... memang tak suka.
Kali ni Ain nak share tip beli belah seorang diri. Sumber MW bil.1418

1. Rancang dan batasi perbelanjaan anda, lebih elok jika anda sediakan senarai barang yang hendak dibeli dan pastikan juga anda sendiri patuh sengan senarai tersebut.

2. Jika anda mempunyai kad kredit lebih baik elakkan, biasakanlah dengan menggunakan wang tunai untuk menghadkan perbelanjaan anda.

3. Jangan mudah percaya semua yang didengar mahupun yang dapat dilihat. Sememangnya manusia mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang menarik perhatian.

4. Membeli ketika anda memerlukannya, jangan pula beli tetapi anda sendiri tidak tahu keperluannya.

5. Anda boleh memastikan mutu dan kegunaan barangan yang dibeli tidak terjejas atau hampir terjejas.

6. Jadilah seorang pembeli yang bijak, bandingkan terlebih dahulu harga dan kualiti dengan kedai-kedai yang lain sebelum membuat pembelian. anda perlu tahu hak anda sebagai pengguna.

7. Gunakan bakul kecil dan elakkan troli. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan kecenderungan atau keinginan anda untuk berbelanja lebih.

8. Berbelanja apabila anda berada dalam keadaan kenyang. Amalan ini dapat mengelakkan anda daripada tergesa-gesa dan membuat pilihan dengan tenang.

9. Semak harga yang dikemukakan dengan harga yang tercatat pada resit dan jumlah barang yang dibeli.

10. Buat tuntutan jika terdapat perbezaan sama ada dari segi harga, kualiti, keselamatan dan kesahihan barang yang dibeli.

11. Berjalan atau gunakan pengangkutan awam. Ia dapat menghadkan hasrat dan kemampuan anda untuk membeli barangan yang tidak perlu.

12. Anda haruslah ingat ketika membeli, ia perlulah berdasarkan keperluan dan kemampuan. Bukan mengikut perasaan atau keinginan. Alah membeli menang memakai.

Salam Selasa


Apa aktiviti kengkawan semua hari ni selain ke tempat kerja.
Ain hari ni ada beberapa perkara yang kena Ain buat.
Selain buat kerja sambil cedok ilmu kat blog2 kengkawan, Ain kena pergi Tabika sebab kena sign penyata kewangan. Hari Khamis ni ada Mesyuarat Agong, jadi sebagai penyimpan kira-kira, Ain kena semak penyata kewangan 2012 sebelum dibentangkan nanti.
Lepas tu Ain kena pergi reload untuk top up kedai.
Lepas tu kena pergi kedai kejap hantar beg duit hubby yang tertinggal dalam kereta semalam.
Ish ish... Macammanalah boleh lupa nak ambil.
Oklah itu je celoteh ibu amirul pagi selasa ni.
Nanti kalo ada modal lain leh celoteh lagi kat sini.
Daaa.......

Hikmah dan Nikmat Disebalik Solat


BERKESAN APABILA DI AWAL WAKTU DAN AURA BERJEMAAH TEMPAT AZAN DILAUNGKAN SAHAJA


Waktu Subuh

Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.
Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.
Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.
Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.


Waktu Zuhur

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?


Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ..). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.


Waktu Maghrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulula.) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.
Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Sumber dari muka buka... Sharing is caring....

Mandi Kolam Lagi

Mandi kolam lagi.
Hai seronok nya diorang.
Kali ni Firas join sekali.
Tapi kena tunggu sekali lah.
Tak leh biarkan aja. B
imbang berlaku aksi2 yang tak diingini nanti.
Jom kita tengok keseronokan diorang ni main air.






BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff