my nuff

Makanan Yang Menyebabkan Kahak


Makanan yang menyebabkan kahak dan yang boleh menghilangkan kahak..
Kahak boleh dikeluarkan melalui 3 cara, daripada batuk kahak, selsema (hingus) atau najis)

(pastikan ambil bahan yang tiada alahan pada pesakit dan sesuai mengikut umur)


Tambahan:

Jus delima (buang kulit, blend dan tapis ) boleh dicampur dgn air suam , minum untuk hilangkan kahak (umur 7-10bulan)

Madu (umur 1 tahun ke atas) boleh diambil bersama air suam juga bileh di campur perahan lemon atau limau nipis, diminum untuk hilangkan selsema, batuk n kahak

Banyakkan minum air suam juga susu ibu


NOTES : Elakkan pengambilan madu / delima jika demam atau batuk disebabkan panas badan. Kerana madu/delima bersifat panas.


Mengenal batuk kahak :

kahak jernih = badan sejuk = dirawat dgn madu, buah delima dan kena makan makanan bersifat panas.

kahak pekat/kuning/hijau = badan panas = dirawat dengan barli atau air asam jawa dan kena makan makanan bersifat sejuk. http://www.shen-nong.com/eng/exam/cough_sees.html

Bawah 6 bulan selain steam n percussion, boleh buat minyak bawang putih

Ibu yang menyusukan anak, boleh minum madu dgn air suam supaya anak dpt serap khasiatnya.


Rujuk blog Shehan Ismail untuk teknik steam n percussion bg masalah batuk kahak buat sebagai rutin, 3 kali sehari. ini bukan magic teknik, jadi harap bersabar..ambil masa untuk sembuh. http://shehanzstudio.blogspot.com/2011/10/anak2-flu-batuk-ada-bagusnya.html


Jika cara steam ini susah dilakukan, anda boleh ke toilet, buka shower air panas sampai toilet penuh wap, kemudian bawa masuk anak bersama anda dlm 15mnt .


8 comments:

Kila Lala said...

makanan sedap2 tu la yang memudaratkan kan...

Sue-Rya Qistina said...

bagus tips ni kak.
terutama pd yg ada anak kecil :)

Ratu Hatiku said...

Good info...

~aSHa~ said...

asha dah ke blog tersebut...penerangan lengkap sungguh

NoEn said...

nice sharing..tq

Mrs Velentine said...

tq kak ..skg MV tak berapa sihat boleh guna apa yg kak share ni

Ibu Lala said...

Tq for sharing. Salam kenal
Jugak

Hanif Idrus said...

Ada makanan yag keluarkan kahak...
Pehh!! saya baru tahu ini..
Terima kasih untuk info!!

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff