my nuff

Ni Chicken Pox ke?


Ain pun tak pasti sangat.
Rasanya kalo kena chicken pox lain kan.
Tapi itulah yang pengasuh taska tu cakap
Bawa ge klinik semalam pun, nurse tu cakap chicken pox gak...
Apapun, moga Firas cepat sembuh...
Kesian dia...

6 comments:

Sue-Rya Qistina said...

alaaaaa..kesiannya
kalau area rumah akak ade daun semambu, guna daun tu kt tempat kena chicken pox.
lg cepat kering compare with ubat yg doc bagi.

Bin Muhammad said...

Kena chicken pox ni memang merimaskan. Tambahan pula di cuaca yg panas begini. Kalau budak2 lagilah... Yang tidak dapat dikawal adalah dari menggaru. Bila ia pecah, air yg keluar itu akan merebakkan lagi jangkitan dan boleh berjangkit dgn orang bersebelahan. Petua yang ada...Minum air kelapa agar sejuk badan. Gunakan daun bamboo (bukan daun buluh ye) utk mengurangkan rasa gatal (alas tidur atau di pukul maja pada tempat gatal). Jangan dikopek gelembung, nanti meninggalkan parut, jgn makan kicap nanti meninggalkan parut hitam...Wallahualam. Ini petua orang2 tua. Terpulanglah...

Ibu Amirul said...

Terima kasih BM...
Akan dicuba petua yang diberi...

Ratu Hatiku said...

Ala siannya... macam chicken pox. Tambah 1 lagi, daun bambu direbus buat mandi bila chicken pox dah mula kering utk elakkan gatal..

Mrs Velentine said...

chicken pox tue kak...bagi minum air kelapa...dan jangan bagi kena angin

Ainim Suju said...

betul ke chicken pox? kalau macam tu kena elak makan makanan yang boleh bawa mudarat

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff