my nuff

TIPS MENDIDIK ANAK LELAKI ♥




Jalan2 kat muka buka, jumpa tips ni.

Boleh amalkan ni, sebab anak Ain kan semua lelaki

PERANAN BAPA:

1. Balik awal dari tempat kerja, mandikan anak jika masih dibawah 5 tahun

2. Bawa anak bersiar-siar dan spend waktu bersamanya

3. Ajak anak bergasak @ bergumpal. Ini akan create bonding dengan anak lelaki yang memang sukakan aktiviti fizikal

4. Anak lelaki akan anggap bapanya 'role model', maka bapa kena jadi yang terbaik. Apa yang bapa buat akan diikut oleh anak. Cth: jika bapa merokok, kebarangkalian untuk anak itu merokok apabila dewasa nanti sangat tinggi berbanding dengan bapa bukan perokok.

5. Dukung anak atas bahu. Ini membolehkan pemandangan anak itu dapat dilihat daripada pemandangan bapanya.



PERANAN IBU

1. Anak lelaki belajar ilmu MENGASIHI daripada ibu

2. Ajak anak lelaki berbual tentang apa sahaja. Ceritakan padanya apa yang kita buat, aktiviti, serta hal-hal yang boleh dia beri pandangan. Ini akan create bonding antara ibu dengan anak lelaki.

3. Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil

4 comments:

Sue-Rya Qistina said...

nice sharing kak. berguna utk saya juga :)

Kniedaz said...

macam senang tapi kadang2 susah juga nak buat...akan cuba praktikkan hehe

Ratu Hatiku said...

Tq sharing... :)

Mrs Velentine said...

tq kongsi MV mmg ada anak lelaki

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff