my nuff

"Ibu, boleh tolong diam tak!!"


Terkejut Ain bila anak gadis tu marahkan ibunya.
Berlaku kat mesin ATM juga.
Anak gadis tu bersama ibunya berada di mesin CDM.
Mungkin nak masukkan duit gamaknya.
Si ibu nampak macam terkapai2 untuk menggunakan mesin tu.
Si anak gadis mula mengomel.
Sampai si ibu "kenapa kamu nak marah2?"
Mungkin si ibu perasan ada telinga2 lain yang mendengarkan mereka.
Dan si anak gadis itu tidak sedar yang dia telah berlaku kasar dengan ibunya serta memalukan ibunya.
Aduh...
Beginikan tingkah anak2 sekarang.
Pada mak Ain Pn.Rasidah bt Ahmad, sekiranya Ain pernah terlanjur sedemikian rupa, Ain sujud pohon ampun dari mak.

Tolong lah hargai ibu itu selagi mereka masih bersama dengan kita.



Alamak.....

Habis sudah...

Tak pe, ganti yang baru


Kesalahan Yang Sering Dilakukan Semasa Membaca Al Fatihah


kesalahan yg sering kita langgar...
 tidak sah lah solat kita andai salah bacaan Al-Fatihah nya...


1. Sebutan huruf "ba" berbaris bawah tidak kedengaran. Seolah-olah kita menyebut "Ismillah..."

2. Sabdu pada kalimah ﷲ tidak dijelaskan. Huruf yang bersabdu ibarat huruf itu mempunyai dua huruf yang sama, tetapi ia disatukan menjadi sabdu (faham tak ni? Selain itu, kalimah Allah disebut dengan lafzhul-jalalah (lafaz yang besar). Ini adalah sebutan yang salah kerana 'Bismillah' hendaklah disebut dengan 'lam tarqiq' (lam nipis) kerana huruf ﻡ pada kalimah ini adalah berbaris bawah.

3. Huruf ﺭ tidak disabdukan dan sebutannya menjadi "BismilahiRahmaan...", yang sepatutnya "BismillahiRRahmaan...".

4. Begitu juga dengan kesalahan pada nombor 3. Huruf ﺭ tidak disabdukan dan sebutannya menjadi "BismilillahirrahmaaniRahiim", yang sepatutnya "BismillahirrahmaaniRRahiim"

5. Sebutan huruf ﻱ tidak dipanjangkan. Ia wajib dipanjangkan harakatnya sama ada 2/4/6 harakat kerana ia adalah huruf mad yang diwaqafkan. Hukumnya Mad 'Aridh Lissukun.

6. Huruf ﺡ digantikan dengan huruf ﻩ

7. Kalimah ﭐﷲ seolah-olah tiada sabdu dan disebut "al-hamdulilah". Sebutan yang betul adalah "Al-hamdulillah..."

8. Sabdu pada huruf ﺏ ditinggalkan sabdunya dan sebutan berbunyi "Rabil" yang sepatutnya "Rabbil"

9. Huruf ﻉ ditukar menjadi huruf ﺃ

10. Sabdu ditinggalkan. Sebutan menjadi "Iyaka". Sebutan yang betul adalah "Iyyaka".

11. Sebutan huruf ﻉ tidak jelas.

12. Kesalahan sama seperti nombor 10.

13. Huruf ﻉ ditukar menjadi huruf ﺃ

14. Tidak memuncungkan bibir. Apabila sesuatu huruf diwaqafkan berbaris hadapan, kita hendaklah memuncungkan bibir. Hukum ini dipanggil 'isymam'.

15. Menyebut "Ehdina...". Sepatutnya "Ihdina...".

16. Huruf ﺹ tidak disabdukan.

17. Huruf ﻁ ditukar menjadi huruf ﺕ

18. Huruf ﻕ ditukar menjadi huruf ﻙ. Apabila huruf ﻕ berbaris bawah, sifatnya menjadi kurang tebal, bukan nipis.

19. Menukar huruf ﺫ kepada huruf ﺯ. Ini merupakan kesalahan yang paling biasa dilakukan. Ramai yang masih tidak dapat membezakan perbezaan huruf-huruf ini.

20. Huruf ﺃ dulu, baru huruf ﻉ. Ramai yang membunyikan ﺃ , kemudian ﺃ. Ada juga membunyikan ﻉ, kemudian ﺃ. Tak kurang juga ada yang membunyikan ﻉ kemudian ﻉ

21. Huruf ﻉ ditukar menjadi huruf ﺃ

22. Huruf ﺭ berbaris bawah disebut "Rel", sepatutnya disebut "Ril".

23. Huruf ﻍ disebut dengan qalqalah.

24. Huruf ﺽ tidak ditebalkan sebutannya.

25. Huruf ﻉ ditukar menjadi huruf ﺃ

26. Huruf ﺽ tidak disabdukan.

27. Apabila huruf mad bertemu dengan huruf bersabdu dalam satu kalimah, maka harakatnya wajib 6 harakat. Hukumnya adalah Mad Lazim Musaqqal Kalimi. Ramai yang melafaz kurang daripada 6 harakat

Sharing Is Caring... :)

Mana Satu Lagi OK?

Kengkawan perasan tak sebelum ni Ain ada guna google+ untuk komen.
yang macam ni...

Memang lah ok..
sebab senang nak reply..

Sebab kalo guna yang ni pulak, kadang2 boleh reply, kadang2 tak...

Tapi kalo google+ dia takkan keluar macam kat bawah ni.
Kita boleh tau ada komen ke tak..

Pastu komen kat google+ tak perlukan moderation.
Kalo komen yang bukan2 pun terus kuar kat kotak komen tu..
Kalo yang biasa kita boleh baca dulu komen sebelum publish..

Hmmm...
Mana satu ye..
Dua2 ada kelebihan ada kelemahan...
So nak tanya pendapat kengkawan plak, mana yang lebih ok...

Bila Musibah Melanda

Semalam balik dari kursus, Ain berkonvoi dengan dua kereta lagi nak pergi rumah kawan (Kak Non) untuk solat Zuhur dulu, Lepas tu baru pergi office.
Dah nak pergi umah kak non, mestilah kereta dia depan sekali. Bukannya kitaorang tak tau rumah dia, tapi bagi tuan rumah lah jalan dulukan.
Ain belakang sekali, tengah2 kereta Kak Misah. Masa dia masuk satu simpang tu, Ain dah tertanya2, nape ikut jalan ni. Depan tu kan jalan sempit. Tapi ain ikut jelah.
Bila sampai simpang nak masuk jalan sempit tu, Ain tengok kereta Kak Misah berhenti, pastu tiba2 nak undur.
Aikkk kenapa ni. Haa salah jalanlah ni.
Rupa2 berlaku kemalangan. Kereta kak non berlanggar dengan satu kereta lain. Salahnya memang kena pada Kak Non. Sebab dia keluar simpang tak pandang kiri kanan.
Husssshhhh... Sesapa je yang pernah excident mesti rasa gentar kan. Walaupun kemalangan kecil. Camtu juga dengan Kak Non. Tapi mujurlah tak de sapa yang cedera. Dan ramai kengkawan dia yang ada kat situ termasuklah Ain. Bertambah nasib baik bila tuan empunya kereta lagi satu tu pun setuju untuk selesai tepi tanpa perlu buat report polis. Cuma Kak Non kena tanggung lah kerosakan kereta tu.
Tapi tu lahkan...
Bila jadi apa2 musibah selain keluarga, kengkawan lah dulu yang datang tolongkan. Kak Non bernasib baik masa musibah tu jadi, ramai kawannya ada disitu. Tidak lah dia keseorangan. Dengan rasa gigilnya, gementarnya. Sebab lepas jadi semalam, memang Kak Non tak boleh cakap apa2, mukanya pucat. Kesian dia.
Bila dah hantar dia balik rumah, barulah dia telefon keluarganya.
Ain harap semua urusan lepas tu dipermudahkan... dan minta2 sangat supaya perkara tu dijauhkan dari Ain sekeluarga.

Misteri seorang dia

Semalam aku jumpa dia...
Di tempat yang tak pernah ku jejaki selama ini
Dia datang dengan segunung cinta
Cinta yang telah lama ku damba kan
Dia buatkan ku tersenyum bahagia
Dia buatkan mata ku tercari2
Cinta bersulam dalam rahsia
Senyuman dan mata pemain bicara...
Indahnya cinta itu...

Kawan makan kawan...

Kalau tengok drama tv skrg ni banyak sgt cerita kawan makan kawan...
Tak de feel nak tgk tv skrg ni...
Buat kan kita tertanya2 adakah kawan2 yg ada sekeliling kita macam tu juga...
Drama tv3 yg kul 7 tu teduhan kasih, pasal kawan makan kawan
Drama kat mustika hd dahlia pun cm tu gak...
Huhuhu

Penceramah Tak Sampai Lagi

Alamak...
Manalah penceramahnya ni...
Dari kul lapan tadi tunggu..
Sampai sekarang tak sampai lagi...
Tengah excited nak kursus ni..
Napalah tak datang dari semalam.
Hari ni ada kelas, hari ni baru bertolak dari Putrajaya..
Kul bape nya nak sampai temerloh...
Grrrr....

Kursus eSPKWS

3 hari ni, ain ada kursus espkws.
Sib baik wat kat temerloh ni.
Yelah, selama ain melahirkan firas, x pernah 1 mlm pun firas x tidur ngan ain.
Espkws tu apa..
Tunggu....
X leh citer pnjng guna tab ni....

Dah boleh diharap dah....

Ini kisah amirul yg pertama
Tak nak ge ngaji, sanggup tolong papa mama
Apa saja tugas sanggup dibuat
Asalkan mengaji dapat dingelat
Papa tak tau apa nak suruh
Tapi mama pinggan sesingki belum berbasuh


Salam Jumaat

Apa nak buat cuti 3 hari ni?
Esok ngan hari ahad ada jemputan kahwin.
Oklah juga...
Tapi hari ni?
Hmmmm....
Kemas rumah, lipat kain, masak...
Huhuhu.....

Kalau Tak Sayang Nyawa Sekali


Tolong lah fikirkan nyawa anak yang ada bersama awak tu
Tadi masa balik lepas ambil Faiz dari sekolah, nampak satu brader ni naik motor sambil cakap telefon.
Adusss
Cakap kat telefon masa bawa kete pun dah bahaya, inikan plak naik motor lagilah bahayakan.
Dahlah tu bawa anak sekali.
Isshhhh...
Memang pentingkan diri sendiri.
Anak tu memang sah sah lah tak pakai helmet.
Itu pemandangan biasa kat sini, kepala mak ayah kena selamat kan dulu, kepala anak tu berkecai kat jalan pun tak pe.
Apa lah penting sangat panggilan telefon dari nyawa anak sendiri.

Hampanya Dia

Salam Khamis semua.
Hari ni mesti hari yang ceriakan.
Almaklum hari ni hari gajjjjjj...
Yeee Haaaa...
So pagi2 tadi Ain dah ge bank nak keluarkan duit.
Punya lah ramai orang.
Ain beratur belakang seorang mak cik ni.
Bila sampai turn mak cik tu, Ain perhatikan dia.
Wah, kidal mak cik ni.
Sebab masa dia nak tekan arahan bahasa ngan no pin, dia gunakan tangan kiri.
Tapi..
Bila dia nak buat pengeluaran tak boleh sebab baki tak mencukupi.
Mak cik tu rendah sikit dari Ain jd Ain boleh tengok apa yang ada kat skrin ATM tu.
Mak cik tu nak keluarkan RM50 je tapi baki yang tinggal tak sampai RM10.
Huhuhu..
Berkali-kali makcik tu cuba dengan harapan baki akan berubah.
Ntah lah ye.
Mungkin gaji tak masuk lagi ke, atau anak tak masukkan duit lagi ke..
Hmmm macam2 cerita sebalik baki bank tak cukup tu kan...
Bila mak cik tu berpaling, betapa hampanya wajah dia.
Kesian sangat.
Ain teruskan urusan Ain.
Bila dah usai semuanya, Ain tercari2 mak cik tu.
Tapi tak ada....

Berita Hari Ini - SETUJU, ERKK, RISAU

Baca surat khabat hari ni, macam2 perasaan yang datang.
SETUJU

Utusan 22.05.2013

Datuk Presiden Cuepacs gesa boikot AirAsia.
Ni untuk kakitangan kerajaan lah.
Sebelum2 ni kalo outstation memang naik MAS.
Tapi sejak kebelakangan ni selalu guna AA tu.
Bagus juga cadangan Datuk Presiden tu.
Biar jadi pengajaran untuk AA.

ERKK

Utusan 22.05.2013 Sisipan Mega

Ce kengkawan tengok ayat yang kat tepi.
Biar betul si Farah ni.
Ataupun typing error.
Kalo betul, memang berani giler Farah ni buat pengakuan.
Tapi kalo typing error plak, lebih baik tuan editor Utusan semak betul2 lain kali.
Buat malu je.
Dibuatnya Si Farah ni saman malu bukan ke haru jadinya

RISAU

Harian Metro 22.05.2013


Huaaa....
Mintalah dijauhkan.
Anak tu sebaya ngan Firas.
Dan mesti peberet nya sama macam Firas gak suka masuk bilik air.
Sebab tu Ain memang pastikan ada benda yang menakung air dalam bilik air.
Walaupun mangkuk kecik.
Moga diberi ketabahan untuk ibu anak itu.
Huhuhuhu...




Sedih Sangat

Jalan2 kat Muka buku tadi, terjumpa cerita ni.
Tiba2 rasa tersentap dan sedih sangat.
Balik dari solat zohor nampak sesorang terbaring di tepi jalan.. Rasanya masa aku nak gi masjid tadi dia memang dah terbaring kat situ..
Hati aku rasa tak seda...p plak.. Allah bagi aku mata boleh melihat, dan punyai perasaan, aku patah balik.. Aku tengok cover motornya pecah.. Tpi kledarnya jauh dari motonya.. Aahh sudah.. Accident ke dia ni..
Aku pun ambil topinya dan cuba menghampirinya..
Aku belek2 dalam bakul motornya rupanya dia ni pengutip sisa2 tong, tin dan barang2 lusuh..
Tiba aku nak tenang2 dia pengsan ke tidur ni.. Rupanya dia tidur..
Alhamdhulillah.. Tidur nyenyak rupanya.. MasyaAllah... Kedudukan aku ni sebenarnya jauh lebih baik berbanding hamba Allah ni.. SubhanaAllah...
Cekalnyalah manusia ni dalam mengharungi hidup.. Boleh saja dia meragut, mencuri dan lain2.. Tapi dia memilih pekerjaan yg jauh lebih halal dari semua2 tu..
Allaahuakbar... Syukur alhamdhulillah....

Kita selalu mengeluh rasa susah, tanpa kita sedar, ada insan lain yang lebih susah dari kita.
Syukur pada Ilahi atas nikmat yang Ain dapat selama ini.

WW: We Are Family

Memang Kurang Ajar

Ain ni tak de lah heran sangat cerita pasal dunia retis ni....
Tapi tang citer afiq ngan mak dia ni memang Ain agak emo sikit.
Terbaru Ain baca kat Beautifulnara, pompuan pendek akal tu kata mak afiq tu kurang siuman...

Eina tak tahu nak cakap. Kalau Eina cakap, nanti orang kata Eina kurang ajar pula. tapi Eina rasa, mak Afiq kurang siuman kot. Orang dah bagi notis tujuh hari pun, dia masih tidak takut…sedangkan dia tak ada bukti. Dia masih nak lawan. Tapi tak apa, kita teruskan (saman). Kita tengoklah nanti siapa, menang siapa kalah. Mak dia memang tak ada bukti. Apa yang dia cakap adalah fitnah - Boleh baca lebih kat SINI

Perghh....
Manalah akal si afiq ni, pompuan macam tu yang nak dibuat bini....
Pompuan tu pun satu, anak orang tu ko peluk2 tapi mak dia ko kutuk2.
Kan lebih baik kalo dia hanya diam je.
Harap si afiq tu fikir balik sapa yang patut dia sebelahi sekarang...

Kosong Kosong Kosong

Salam selasa semua.
Apa khabar ?
Sihat ke?
Keje ke duk rumah je?
Tengahari ni makan apa?
Hahaha...
Nampak tak kemerapuan telah bermula.
Payah gak bila ada blog ni...
Sepanjang masa kena fikir kan bahan apa yang nak ditulis kan blog ni kan.
Macam hari ni, Ain memang betul2 kosong.
Kengkawan pernah tak hadapi masalah macam ni.
Yelahkan.. bila dah jadi blogger kena lah ada tanggungjawab utk update blogkan..
Takkan nak biarkan bersawang plak...
Hmmmm...fikir fikir fikir...

Ain Dah Gemuk???

Ihsan dari Google

Terasa badan bagai dipam2 sekarang.
Tapi masih dalam keadaan terkawal.
Madalam tahap BMI yang ditetapkan.
Ain ingat dulu lepas bersalinkan Fahim, Ain kurus sangat.
Berat masa tu area 48-50kg je.
Memang bestlahkan...
Dapat pakai baju macam2 fesyen.
Tapi Ain selalu tak sihat.
Sebulan sekali mesti demam.
Batuk selsema jadi teman sejati.
Sekarang ni, bila badan sihat (berisi lah tu).
Alhamdulilllah...
Demam? Ain tak ingat bila kali terakhir Ain kena.
Batuk selsema, jarang2 sangat..
So, apa salahnya gemuk sikit kalo sihat kan.
Daripada kurus tapi menyiksakan...
Apa pendapat kengkawan semua?

Perkara Yang Paling Ditakuti

Antara perkara yang paling Ain takut ialah kereta breakdown tengah jalan. Pergh.... Tak dapat bayangkan macam mana. Setakat ni Alhamdulillah belum pernah berlaku dan minta dijauhkan.
Tapi masa hantar anak ke Taska, kereta seorang akak ni tak boleh start. Mujurlah ada beberapa lelaki budiman yang sudi menghulurkan bantuan. Akak tu juga bernasib baik sebab keretanya rosak masa kat Taska, kalo rosak masa tengah jalan mesti lagi haru.
Ain ni tak terror sangat pasal kereta ni, tapi bila bawa kereta kalo rasa pelik sikit terus bagi tau suami. Takutlah kan. Dah lah Ain ni pergi kerja balik kerja ngan anak2. Kalo kereta rosak tengah jalan mesti kelam kabutkan. Lepas ni memang kena lebih alert tentang kereta. Jangan tau isi minyak terus jalan. Tayar tak check, air tak check.... Bahaya bahaya...

Bukan Anak Derhaka Ke?

Bukan anak derhaka ke kalau sanggup kutuk mak sendiri.
Bukan anak derhaka ke sampai sanggup suruh makminta maaf dengan perempuan ntah apa2.
Bukan anak derhaka ke bila berkira tentang duit dengan mak sendiri.
Dok kata mak tak sayangkan dia.
Dok kata mak hanya nak minta duit dia je.
Bukan anak derhaka ke?
Macam mana pun mak tu, dia tetap mak.

Boring nya

Pergh....
Ni lah petang ahad paling boring sekali.
Rancangan tv tak de yg best.
Anak2 semua tidur.
Faiz yang jarang tidur siang tu pun tidur gak..
Huhuhu

Car Seat Untuk Firas

Ain shopping online lagi...
Kali ni car seat untuk baby.. untuk Firas lahkan
Dah lama dah nak cari seat untuk Firas ni..
Selama ni kalo Ain drive, mesti sambil dukung Firas...
Bahaya kan...
Tapi nak buat camna...
Gitulah kaedahnya...
Kalo letakkan kat seat tak boleh duduk diam, lagi bahaya.
kot2 terjatuh ke.
Kat kedai ada jual yang jenis besar tu.
Berat plak tu.
Tapi yang ni nampak simple dan mudah.
Lepas guna boleh simpan balik

Ada beg dia sekali.
Senang kan.
Sapa yang berminat boleh terjah kat sini
Selain seat banyak lagi item yang little2 lagi... (Barangan utk baby ngan kanak2 le)
Tapi tak test lagi kat Firas ni.
Tak tau lah camna.
Sebab seingat Ain, bila2 abangnya dulu duduk dalam car seat, dia punya nangis serupa macam budak kena dera dah...
Aduh....
Minta2 Firas ok ngan yang ni...

Dia Telah Kembali

22 Oktober 2012 menjadi detik hitam dalam sejarah keluarga kami apabila kesayangan kami diculik dan dibawa lari.
Kami benar2 terasa kehilangannya.
Kami benar2 rindukannya dan risau takut2 perkara buruk berlaku padanya.
Kami buat laporan polis, kami minta tolong orang yang bijak pandai untuk mencarinya.
Akhirnya pada 19 November 2012, polis telefon bagi tau telah menemui dia ditinggalkan ditepi jalan.
Sedihnya hati melihat dia ditinggalkan begitu saja oleh manusia yang tak berhati itu.
Menurut siasatan polis, semasa dia di culik dia dicabul, diperkosa dan dicederakan.
Masa polis jumpa dia tak boleh bergerak tapi masih bernyawa.
Dia mengalami kecederaan dalaman yang parah selain kecederaan fizikal yang lain.
Dia segera dihantar ke hospital.
Berbulan-bulan dia dihospital untuk mendapatkan rawatan akibat trauma yang dialami.
Tapi kami tak dapat melawatnya selalu kerana dia di Kuala Lumpur sedangkan kami di Temerloh.
Hanya suami yang selalu telefon pihak hospital bertanya keadaannya dan bila dia boleh dibawa pulang.
Dan semalam detik terindah untuk kami, bila kesayangan kami kembali pulang kepada kami.
Dia ialah




:



:



:



:




:




:




Kereta Persona 1.6 kami...

Selamat Hari Guru


Hari ni 16 Mei ialah hari guru.
Teringat Ain masa zaman sekolah dulu, bila tiba hari guru ni mesti meriah.
Cikgu2 pakai baju cantik2, ada persembahan pentas, dapat tengok cikgu2 menyanyi.
Yang paling Ain ingat sekali masa Ain Tingkatan 3 di Sek.Men. Batu Kikir, ada seorang cikgu ni sporting sangat. Nama dia Cikgu Faridah Hanum. Dia ni merangkap warden asrama juga.
Lagu "Kami Guru Malaysia" antara lagu patriotik yang paling best Ain pernah dengar.
Di Celoteh Ibu Amirul ni, Ain nak ucapkan sekalung penghargaan untuk guru2 yang diingat selalu.

Tabika Kemas Felda Kepis
Cikgu Kamsiah (yang mula2 ajar tentang huruf dan nombor)

Sekolah Kebangsaan Kepis Felda
Cikgu Zainab Kidam (Guru Kelas 1 Merah)
Cikgu Azimah Harun (Guru Kelas 2 Merah)
Allahyarham Cikgu Azman Baba (Guru Kelas 3 Merah)
Cikgu Wahid Che Long (Guru Kelas 4 Merah)
Cikgu Shaharudin Said (Guru Kelas 5 Merah) - Cikgu Matematik paling garang tapi paling Ain sayangi.
Cikgu Nor Afizan Abu Bakar (Guru Kelas 6 Kuning) - Masa ni dah di pecahkan ikut prestasi, Kelas Kuning tu kelas ke berapa? Hmmmm Biarlah Rahsia...

Sekolah Menengah Batu Kikir
Cikgu Jawariah Abu (Guru Tingkatan 1 Kenanga)
Cikgu Fatimah Mahideen (Guru Tingkatan 2 Kenanga)
Cikgu Shaali Saitoo ( Guru Tingkatan 3 Kenanga)

Sekolah Menengah Teknik Juasseh
Cikgu Wan Khairunisa Wan Hasan ( Guru Kelas 4 PPN)
Cikgu Linah (Guru Kelas 4 PPN)

Politeknik Port Dickson
Pn Hendon
Cik Harlina
Cik Rohayu

Dan semua guru2 dan pensyarah yang pernah mengajar Ain...
Terima Kasih Cikgu

Tanda-Tanda Sakit Di Badan = Suatu Keajaiban Yang Wajib Anda Tahu!




Salam semua. Tanda-tanda sakit di badan ...memberi beberapa maksud tertentu. Kebanyakan orang salah faham akan perkara ini. Bacalah keterangan di bawah supaya anda memahaminya. Info di bawah ini antara info yang terbaik.

Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda kerana informasi ini cukup bagus sebagai bahan rujukkan. Apa apa pun, kalau ada masalah dengan tubuh badan cepat-cepat lah pergi ke klinik atau hospital walaupun sakit hanya datang sekejap saja kerana mungkin dengan datang sekejap adalah untuk memberi clue/hint yang kita ni sebenar nya sakit.

1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).

a) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

b) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.

c) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

d) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja

e) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.


2. HIDUNG (Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong).

a) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).

b) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

b) Bersin

i) Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.

ii) Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.


3. BATUK

a) Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.

b) Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG.

c) Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.


4. KERONGKONG

a) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.

b) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.


5. BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)

a) Bibir pucat

i) Sistem penghadaman yang lemah.

ii) Perut mengandungi angin.

iii) Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.

b) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.


6. MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.

a) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.

b) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.

c) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.


7. TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.

a) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.

b) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.


8. KULIT Berpeluh :

a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.

b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.


9. RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.


10. KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.


11. KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.


12. RAMBUT GUGUR : Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.


13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI

a. Sakit Sendi

i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).

ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).

iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).


14. TANDA-TANDA DALAMAN

A. KEPALA. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.

B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA

a) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.

b) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.


D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.


E. BISUL TERJADI DI KEPALA Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.


F. RASA PENING YANG MEMUSING Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.


15. MULUT/KERONGKONG/LIDAH

a) LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

b) MUNTAH DARAH

i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan

ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.


16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.


17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman


18. KENCING

a) KERAP KENCING Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran

b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.

c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.

d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.

e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.


19. BUANG AIR BESAR

a) CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.

b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.

c) NAJIS BERDARAH

i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.

ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.


20. BADAN

a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.

i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.

ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.

iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.

iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.

b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan

c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.

d) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.


21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.


22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.


23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.


24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :

a) Sistem jantung yang lemah.

b) Sistem saraf otak yang lemah.

c) Masalah pengaliran darah.


25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.


Disediakan oleh:
Pn. Rusnani Omar
Penolong Pendaftar
Unit Keselamatan & kesihatan Pekerjaan
Universiti Malaysia Perlis

Credit to : Bekam Nabawi

Sharing Is Caring... Sumber MukaBuka

WW: Kisah Amirul Dulu Dan Kini


Kisah Amirul : Alahai Firas Buat Mama Kelam Kabut


Hari ni Firas buat Ain kelam kabut.
Selalunya bila dia bangun dalam 6 lebih camtu Ain terus mandikan sebab dia dah berak.
Tapi tadi bila dia bangun, masa Ain mandikan dia tak berak lagi.
Dalam hati Ain dah terdetik dah, ni mesti dah dekat nak kuar rumah nanti baru dia buat projek.
Jangkaan memang tepat sekali.
Bila masuk rumah lepas panaskan enjin kete, Ain tengok Firas dah tumpahkan air dari cawan abang dia.
Yang tak tahan tu bila air dah tumpah dia boleh tiruk plak kat situ.
Aduhhhh...
Pastu ingatkan cuma tukar je lah baju dia kan, tapi projek besar dah berjaya dilakukan....
Argggg Firas...
Jam dah pukul 7 dah.
Apa lagi kelam kabut lah.
Nasib baik beg anak2 semua dah siap kemas malam tadi tinggal nak bawak masuk dalam kete je.
Tapi Alhamdulillah...
Masih sempat hantar abang ke sekolah dan Ain dapat masuk ofis sebelum terlewat.
Tu pun nyaris, lagi 3 minit nak 7.30.

Rahsia Disebalik Tarikh Lahir


If U were born on the 1st, 10th, 19th, 28th of any month... U r number 1....

If U were born on the 2nd, 11th, 20th, 29th of any month then U r number 2...

If U were born on the 3rd, 12th, 21st, 30th of any month then U r number 3...

If U were born on the 4th, 13th, 22nd, 31st of any month then U r number 4...

If U were born on the 5th, 14th, 23rd of any month then U r number 5...

If U were born on the 6th, 15th, 24th of any month then U r number 6...

If U were born on the 7th, 16th, 25th of any month then U r number 7...

If U were born on the 8th,17th,26th of any month then U r number 8...

If U were born on the 9th,18th,27th of any month then U r number 9...


Number 1

You are smart, straight talking, funny, stubborn, hardworking, honest,Jealous on competing basis, kind hearted, angry, friendly, authorities,
Famous person, always want to be and regarded as first on people position, they are often like to be independent, will never be under others, self confident people!
You are most likely to fall in love in the younger age, but will get marry when you mature!
You are likely to have problems with people who have opposite views
And you are most likely to take revenge over your enemies in a long time basis.
You are a spender, but you will have a good profession in the future.
If you are guy you will be very popular that everybody will have mental attraction and respect at you.
You can go anywhere from the local shop to the heart of the parliament because you are positive and well talented in numerous issues!!
But in your life you will always have some people who will work hard to bring you & your name down.
This is undercover!! Coz of your smart behavior you will be hated by some people too...
Your family life is very cool, you will have a very nice partner & wonderful children...
You are pioneer, independent & original...
Your best match is 4,6,8 good match is 3,5,7 !!!


Number 2

No matter what, you will be loved by every one coz your ruler is the moon and every one loves the Moon. Well.. You are a person who day dream a lot, you have very low-self confidence, you need back up for every move in your life, you are very much unpredictable. Means you do change according to
time and circumstances, kind a selfish, have a very strong sense of musical, artistic talent, verbal communication.
Your attitudes are like the Moon, comes to gloom and fade away so everybody can expect changes in you. You can be a next Mahatma Gandhi who does peace love or you can be a Hitler who wants to destroy the man kind and peace (I mean in the community and your own home).
If you really have a deep thought about your own believe in God you can feel the difference which will make you stronger! Most of the time your words are a kind of would be happening true! So without any knowledge you can predict the situation. You will become poets, writers, any Artistic business people!
You are not strong in love, so you will be there and here till you get marry.. If U r a girl you will be a responsible woman in the whole family. If U r a man you will involve in fights & arguments in the family or Vice-versa. Means you will sacrifice your life for the goodness sake of Your family...You are gentle , intuitive with a broad vision, a power behind the scenes, well balanced People!!!
Your best match is 2 ,5 ,9 no other people can put up with you !!!


Number 3

You are a person of hard hearted, selfish most of the times, religious, loves to climb up in your life.
You always tend to have lots of problems within your family in the early stages but you will put up with everything..
You have the strong word power, pretty happy face..
So wherever you go always you have got what you wanted!!!
And from the birth always wanted to work hard in order to achieve something..
You will not get anything without hard work! When you reach a man/ woman age you want other younger once to listen to you because you want younger people to respect people older than them.
You do set so many examples to others.
Generally you are not a cool person. It's not easy thing dealing with you. A tough player you are! But once you like someone's attitude then here you go, what can I say? It will be a lasting friendship. You always have respect from others.
Your life seems to have lots of worries and problems but sure they won't be long.. you will always have brilliant kids!!! You love the money a bit too
much so temptation will push you to endless trying and trying.. If you are a guy then it's over. Looking after your family and help friends, so you will
spend a life time just being generous and kind (except 21st born men). And number 3s you will
e such an example of how to be in the culture & life!!! If you are girl then you have good character and culture & hardworking attitude. You always follow.
You are a freedom lover, creative, ambition focused, a person who brings beauty , hope & joy to this world!!!
Your best match 6 ,9. Good match 1 ,3 ,5 !!!


Number 4

You are very stubborn too, very hard working but unlucky in important matters in life, very cool, helpful, you have rough word power.. Might put lots of people away from you, you may cause nuisance to others if you are a man, and you often understands others and their problems well. If you are a girl you are very good with studies and arts. If you are a guy you spend most of the time after girl friends (almost) at times, you will have sort of too much fun life with mates & girls. Your friends will spend your time & money and get away with their life and you will become empty handed and don't know what to do... So be careful!! You love to spend anyway!!!
Your good will is you are always there to help family and friends. Tell you what you people are little gem! s, specially the girls.. You always fall in love
in younger age as well. You often live with disappointments, for an example you have got a degree in some thing... but you will be unemployed.. or will
do very ordinary jobs.
But you will take care of your family very well...All you need to be careful of people who will take advantage of your kind heart. And beware of your
relations too..
You are radical, patient, persistent,a bit old-fashioned, you live with foundation & order...
Your best Match 1, 8. Good match 5 ,6 , 7 !!!

 
Number 5

You are very popular within the community, you can get things done by just chatting..to even enemies! You have a pretty good business mind, you are
often have no-idea what is today is like, or tomorrow is like, you are a person who does anything when your head thinks "lets do this". You will be
famous if you open up a business, get involve in share dealings, music etc.. Very popular with sense of humor ,you are the one your friends and families
will always ask for help, and you are the one actually get money on credit and help your friends. You will have more than 1 relationship, but when u
get settle down you will be a bit selfish anyway. Coz your other half will have a pretty good amount of control in you, be careful! You tend to go for
other relationships! Contacts even you are married at times 'coz your popularity..
You are someone who get along with anyone coz the number 5 is the middle number.. Changes & freedom lovers you are! You are an explorer with magic
on your face. You learn your life through experience and it's your best teacher!!!
Your best match 1 ,2 ,9. Good match 6 ,8 !!!


Number 6

Ooopppss..you are born to enjoy.. You don't care about others. I mean you are always want to enjoy your life time, you are a person.. You will be very
good in either education or work wise or business management! You are talented, kind (but with only people who you think are nice), very beautiful girls
and guys, popular and more than lucky with anything in your lives. All the goodness does come with you. Your mind and body is just made perfect for
love.
You are lovable by any other numbers. But if you are a number 6 man, you will experience kind of looks from most girls and will involve in more than
few relationships until you get married. If you are girl, most of you will get marry/engaged early. You are a caring person towards your family &
friends . If you miss the half-way mark then you are about to suffer physically and mentally. Generally you will lead a very good inner-home happiness
with nothing short of. You are a person of compassion, comfort & fairness, domestic responsibility, good judgment, and after all you can heal this
world wounds to make peace for every life coz you have the great power of caring talent to make this world of love one step further...
Your best match 1, 6, 9. Good match 4, 5 !!!


Number 7

You have got the attraction to anyone out there, you are realistic, very confident, happy, such a talented individual with your education, music, arts,
singing, and most importantly acting too. You have real problems with bad temper! If you are a girl, you are popular with the subjects listed above.
You give up things for your parents. I mean you value your family status a lot, you will be in the top rank when you reach a certain age. If you are a
guy you are popular with girls, you are a very talented too. Most of the number 7s face lots of problems with their marriage life.
Only a very few are happy. You have everything in your life, but still always number 7s have some sort of unfullfilness, such worries all their lifetime.
It's probably the Lord given you all sort of over the standard humans talents and you are about to suffer in family life. So you need to get ready
looking for a partner rather than waiting. If you don't, then you might end-up single. So take care with this issue, ok?
You are wonderful, friendly, artistic, happy person.. You are born to contribute lots to this world!!!
Your best match is 2. Good matches are 1,4 !!!


Number 8

You are a very strong personality, there's no one out there will understand you. You are very good at pointing your finger at some thing and say "this is what".
You are more likely to suffer from the early ages. I mean poverty. If your times are not good you might lose either of your parent and end up looking
after your entire family. You often suffer all the way in life.
The problems will not allow you to study further, but you will learn the life in a very practical way. You are the one who will fight for justice and may
die in the war too. You are normally very reserved with handful of friends and most of the time live life lonely and always prepared to help others.
Well. once you get married (which is often late) then your bad lucks will go away a bit and you! u become safe. You will face un-expected problems
such as : the error, government, poisonous animals, accidents.
You are some one with great discipline, persistence, courage, strength which will take you to success. You are a great part of a family team. You are a fighter!
Your Best match 1 ,4, 8. Good match 5 !!!

 
Number 9

Hey...you guys are the incompatibles people in the world. You are so strong, physically and mentally... You are often have big-aims. You will work hard
and hard to get there. Normally you suffer in the early age from family problems and generally you will have fighting life.. But when you achieve what
you have done, it's always a big task you have done! You are so much respected in the community, you are a person who can make a challenge and
successfully finish the matter off.
You are very naughty in your younger age, often beaten up by your parents and involve in fights and you seemed to have lots of injuries in your life
time. But when u grow you become calm and macho type.
Love is not an easy matter for you. You are good in engineering or banking jobs coz people always trust you.
Your family life is very good, but will have worries over your children.
Your such qualities are humanitarian, patient, very wise & compassionate.
You are born to achieve targets and serve every one all equally without any prejudice.
You are totally a role model to anybody in the world for a great inspiration.
Your Best match 3, 5, 6, 9. Good match 2

Hmmm.... boleh katakan 90% sama ngan personaliti Ain. Ce kengkawan bandingkan penilaian tu ngan diri sendiri. Sama tak. Tapi macam biasalah, kalo ada yang baik kekal kan dan kalo yang kurang baik tu, boleh diubahkan. Tapi jangan terlampau percaya sangat tau...

Kisah Amirul: Kad Hari Ibu Dari Fahim

Walaupun kad ni bukan sepenuhnya hasil tangan Fahim tapi melihat betapa gigihnya dia nak menampal cebisan kertas warna tu, pastu ikut tulusan selamat hari ibu tu..
Hmmm.... terharu sangat.

Yang ni pun sama...


Tq Fahim

Baik ke lembik....

Sapa tengok drama sedetik cinta kat tv3 tu.
Alahai, geram plak ngan emylia tu...
Ikut je apa ckp akak dia tu...
"Apapun dia tetap kakak saya".
Eeee menyampah betul....
Esok last kn...
Ain x lah follow drama tu, tp penghabisan esok ttp nak tgk juga..

Patutlah Allah SWT Haramkan Binatang Ni


6 FAKTA MENGAPA BABI TAK LAYAK DI KONSUMSI
1. Apakah anda tahu kalau babi tidak dapat disembelih di leher? Ya, karena mereka tidak memiliki leher, sesuai dengan anatomi alamiahnya. Bagi orang yang beranggapan kalau babi memang harusdisembelih dan layak bagi konsumsi manusia, tentu Sang Pencipta akan merancang hewan ini dengan memiliki leher.

2. Konsumen daging babi sering mengeluhkan bau pesing pada daging babi (menurut penelitian ilmiah, hal tersebut disebabkan karena praeputium babi sering bocor, sehingga urine babi merembes ke daging).

3. Babi adalah hewan yang kerakusannya dalam makan tidak tertandingi hewan lain. Ia melahap semua makanan yang ada di depannya. Jika perutnya telah penuh atau makanannya telah habis, ia akan memuntahkan isi perutnya dan memakannya lagi, untuk memuaskan kerakusannya. Ia tidak akan berhenti makan, bahkan memakan muntahannya. Ia memakan semua yang bisa dimakan di hadapannya. Memakan kotoran apa pun di depannya, kotoran manusia, hewan atau tumbuhan, bahkan memakan kotorannya sendiri, hingga tidak ada tersisa.

4. Kadang ia mengencingi kotorannya dan memakannya jika berada di hadapannya, kemudian memakannya kembali. Ia memakan sampah busuk dan kotoran hewan. Babi adalah hewan mamalia satu-satunya yang memakan tanah, memakannya dalam jumlah besar dan dalam waktu lama jika dibiarkan. Kulit orang yang memakan babi akan mengeluarkan bau yang tidak sedap.

5. Penyakit-penyakit cacing pita merupakan penyakit yang sangat berbahaya yang dapat terjadi karena mengonsumsi daging babi. Cacing berkembang di bagian usus 12 jari di tubuh manusia, dan beberapa bulan cacing itu akan menjadi dewasa. Jumlah cacing pita bisa mencapai sekitar ”1000 ekor dengan panjang antara 4 – 10 meter”, dan terus hidup di tubuh manusia dan mengeluarkan telurnya melalui BAB

(buang air besar).

6. Daging babi merupakan penyebab utama kanker anus & kolon. Persentase penderita penyakit ini di negara-negara yang penduduknya memakan babi, meningkat secara drastis, terutama di negara-negara Eropa, dan Amerika, serta di negara-negara Asia (seperti Cina dan India). Sementara di negara negara Islam, persentasenya amat rendah, sekitar 1/1000.

Itulah Beberapa alasan Kenapa Allah S.W.T melarang kita Memakan daging Babi.

Subhanallah

Sharing Is Caring... Sumber : Mukabuku

Kisah Amirul: Faiz Tumbuh Gigi

Dua tahun lepas, Faiz kena cabut gigi depan sebab rosak teruk.
Tapi tak tumbuh2 balik.
Risau juga sebab gigi yang kemudian cabut (cara sendiri) dah tumbuh.
Hai... Tak tumbuh lagi ke gigi budak ni.
Masa cabut kat doktor gigi dulu, abis tercabut ke semua akarnya.
Macam2 perkara yang terpikir.
Tapi pagi tadi, dah nampak ada gigi baru tumbuh.
Oooo patutlah hari tu demam sakan.
Rupanya nak tumbuh gigi.
Almaklum dua tahun gusi depan tu tak bergigi.
Tapi boleh pakai ke alasan demam nak tumbuh gigi ni?

Pak Nil Keluar!!!!

Alahai...
Tak seronok lah lepas ni..
Sapa lg yg tinggal yang boleh buat ain tertarik nak tengok....
Yang gempak2 semua dah kuar....
Kengkawan rasa  sapa yg ada harapan menang mcsm2 ni....
Rasa2 mcm celina tu ada chance....
Apapun memang sedih lah td...

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu untuk mak tersayang Pn. Rasidah Binti Ahmad.
mak ada segala2nya untuk kak long dan adik2
sayang mak selalu dan untuk selamanya...
kesabaran dan ketabahan mak jadi inspirasi untuk kami adik beradik....
 selamat hari ibu juga untuk adik2, ipar duai, anak2 sedara, mak2 sedara,dan semua teman alam maya yang bergelar ibu...

Aku bukan masyitah

Petang tadi tengok drama ni kat tv1. Pelakonnya Aida Aris.
Perit seorang ibu tunggal membesarkan anak2 setelah ditinggalkan suami.
Buat ain trpikir yg seorang isteri jangan terlalu selesa dengan bergantung sepenuhnya pada suami.
Kena ada saving untuk masa2 kecemasan, kena tambah kemahiran yang boleh dijadikan sumber pendapatan.
Apa pendapat kengkawan semua?

Kisah Amirul : Jaram Untuk Faiz

Demam faiz masih belum sembuh sepenuhnya. Waktu siang macam ok tapi bila dah tengah malam, badannya panas balik.
Tadi atuk datang bawakan daun2 untuk air jaram. mmang itu cara atuk dari dulu lagi utk rawat demam panas selain  pergike klinik.
daun2 pun semua bawa dari kepis. ada daun delima, daun durian belanda ngan daun asam jawa.

Kelebihan Pisang


Perhatian:


Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:

Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:

Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood anda.

Anemia:

Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:

Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:

Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:

Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:

Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:

Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:

Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:

Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:

Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja:

Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:

Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:

Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):

Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.

Ketagihan Rokok & Tembakau:

Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stres:

Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:

Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:

Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.

Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”


PS: Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!


Rujuk:

"Pakar Nutrisi Sihat"

Puasa Sunat Bulan Rejab

Esok 11 Mei 2013 bersamaan 1 Rejab 1434H.

Sharing Is Caring....

Kisah Amirul : Demam Lagi

Faiz demam lagi.
Petang semalam macam dah ok sikit.
Ingatkan hari ni boleh lah ke sekolah.
Tapi bangun pagi tadi badannya panas balik.
Ni sekarang tengah tidur kat kerusi tu lepas makan ubat tadi.
Dah suruh tidur kat bilik sembahyang tapi tak nak...
Huhuhu
Cepat lah sembuh anakku..

Kisah Amirul : Faiz Demam

Hari ni pagi2 dah bawa Faiz pergi hospital.
Malam tadi dia demam panas plus dengan meracau2.
Dalam tidur pun dia bercakap.
Tak pernah dia kena macam tu.
Cian Faiz.

Datang pagi2. Angka giliran pun dapat no.20.


Ubat2 yang Faiz dapat. Makan jangan tak makan.


Dapat MC 2 hari. Sukalah dia tak yah ge sekolah.
Tengahari nanti kena ge sekolah anta surat MC ni.

Cerita Di Sebalik Jari

Salam Rabu semua,
Lama Ain tak bersiaran kan...
Sabtu, Ahad, Isnin, Selasa, hmmmm empat hari tu.
Padahal boleh je update guna tab bila waktu cutikan.
Tapi sepanjang empat hari tu ada berlaku kecelaruan emosi.
Jadinya memang takkan update blog takut2 terjadinya luahan emosi plak kat situ.
Dan tentu akan keluar yang negatif dari yang positif.
No no no...
Blog ni bukan tempat mengadu ok....
Camna situasi kengkawan sekarang?
Tak habis lagi cerita pasal PRU.
Tak nak cite apa2 pasal PRU sebab Ain tak pergi mengundi. FULL STOP.
Jangan tanya kenapa.

Tapi Ain sedih berganda2.
Pertamanya dah le tak dapat ge mengundi (jangan tanya kenapa... eeee degil betullah).
Yang keduanya calon yang Ain harap dia menang tapi kalah. Huhuhu.
Apapun kita hadap je lah 5 tahun akan ni.

WW: Huhuhu

Sentap Tak?

Dapat kat muka buku.

Konpius ni!!!!!!

PRU kali ni, betul2 terasa.
Kalo dulu cuma tengok perang bendera je.
Sekarang ni, dengan perang facebook, perang twitter, perang sms pun ada.
Konpius betul camna diorang boleh tahu no telefon kita ek...

SMS pertama:
No Tel: 0111949****
Tips pru 13: Kumpullah maklumat sebanyak mungkin dan mengundilah dengan minda yang celik. JOM Undi ke arah Malaysia yg lebih baik utk generasi anak-anak kita.
 Yang ni mungkin secara random je kot.

SMS kedua:
No Tel: 013654****
Salam. Saya Mohd Nazree Mohd Yunus, calon parlimen Kuala Pilah (Parti Keadilan Rakyat) mohon doa restu & dukungan untuk anak muda berkhidmat di Kuala Pilah. Sebarang makluman boleh rujuk di Facebook: Nazree Yunus untuk Kuala Pilah.
Yang ni pun random juga ke. Tak mungkin rasanya...
Camna diorang bleh tahu Ain undi Parlimen Kuala Pilah.

Tambah buat Ain musykil lagi bila dapat yang ni.

Siap pos ke rumah lagi.
Kalo calon tu bertanding kat temerloh ni, munakahat juga.
Mungkin dia pos ke semua rumah.
Tapi ni calon Dun Senaling kat Negeri Sembilan nun.
Siap tahu nama penuh ngan alamat rumah Ain lagi.
Hmmmm.... konpius ni...

Andai Itu Takdirnya - Telemovie VS Novel

Hahaha
Tak kebah2 lagi demam Andai Itu Takdirnya.
Nak wat camna kan...
Dah memang novel tu betul tinggalkan kesan.
Ain nak menjawab komen teman alam maya ni


Memang Ain akui, Ain tengok telemovie tu dulu sebelum baca novelnya.
Sebelum ni, adik2 Ain pernah bagi tau cite Andai Itu Takdirnya lagi best dari Cinta Kau dan Aku (dua2 tulisan Siti Rosmizah).
Sebab Ain rasakan Cinta Kau dan Aku dah best sangat.
Bila Ain tengok telemovienya pada 14 April ari tu, hmmm... macam biasa2 je citernya...
Tapi bila dah baca novel berhantu tu, jauh sangat jalan ceritanya..
Mungkin ada point2 yang sama.
Macam...
- Dalam telemovie anak Leya sakit jantung berlubang tapi dalam novel, anak Leya kembar lelaki perempuan. Yang lelaki tu tu sakit jantung berlubang dan meninggal tak lama kemudian.
-Kos rawatan RM50000 tapi dalam novel kos RM50k untuk rawat kanser Leya.
Mungkin ada persamaan plot2 ceritanya tapi jalan cerita keseluruhannya memang jauh berbeza.
Yang pastinya novelnya berganda2 lagi best dari telemovie..
Yelah kan, mana mungkin novel setebal tu nak di telemoviekan, kalau buat drama episod tu mungkin boleh kot...

BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff