my nuff

Minta Maaf Bang Ye...

Minta maaf lah bang, adik masuk tempat parking abang.
Tapi sebenarnya sesapa pun bleh parking kat situ.
Tapi memang betul adik tak tahu abang nak masuk parking tu, sebab adik tengok abang dah lepasi tempat parking tu, rupa-rupanya abang nak parking ikut belakang.
Sorry lah... Adik nak cepat ni.
Lagi pun tak patut lah kalau abang nak nak parking stail macam tu sebab kat belakang banyak lagi kereta beratur nak lalu.
Apa pun , adik minta maaf ye...
Next time adik hati-hati ye.
Kalau nampak kete Kelisa CBB1001 adik kena hati-hatilah sebab Kelisa tu nak parking ikut belakang. Minta maaf ye bang.
Psssttt... Abang, cara abang kuar kete pastu sound adik bagi tau abang nak masuk parking tu tak bape nak gentle lah...
Tapi tak pe lah yek...

Pesanan Terakhir Seorang Lelaki

BAHAGIAN 23


DATUK MARZUKI tersenyum menerima kedatangan Atiqah hari itu. Dia benar-benar gembira kerana Atiqah mengotakan apa yang dijanjinya. Sejak Atiqah ke New Zealand, dia sedikit bimbang. Anaknya itu bukan boleh dijangka. Hari ini bersetuju, esok boleh bertukar fikiran. Itu yang ditakutinya.

“Mama Iqa sihat?” Tanya Datuk Marzuki pada Atiqah.

Atiqah mengangguk. Direnung wajah ayahnya, belum sempat dia duduk sudah ditanya begitu. Ayahnya nampak macam tidak sabar-sabar. Entahlah… dia sendiri tidak dapat mentafsir apa maksud sebenar ayahnya.

“Mama suka dengan barang yang ayah kirimkan?” Tanya Datuk Marzuki tanpa sabar.

Atiqah merenung wajah ayahnya. Dia mengangkat kening.

“Ayah ni… kot ya pun, bagilah Iqa duduk dulu…” Atiqah berkata perlahan sambil ketawa. Dia teringat bagaimana mamanya enggan menerima hadiah tersebut pada mulanya.

“Mama tak komen apa-apa?” Tanya Datuk Marzuki lagi.

Atiqah merenung wajah ayahnya. Menggeleng.

“Nak komen apa, dia ambil barang tu kemudian suruh Iqa ucapkan terima kasih pada ayah. Lepas tu mama simpan. Mungkin mama sayang sebab barang tu nampak mahal. Mama bukan biasa pakai barang mahal macam tu.”

Datuk Marzuki menelan air liurnya Dia tidak tahu sama ada Atiqah menyindirnya atau berkata dari hati yang ikhlas.

“Mama Iqa masih di Queenstown?” Tanya Datuk Marzuki lagi.

Atiqah mengangguk. Direnung wajah ayahnya. “Mana ayah tahu mama ada di Queenstown?” Tanya Atiqah. Dia mendengar ayahnya ketawa.

“Iqa yang beritahu ayah yang mama di Queenstown mengusahakan motel apartmen di sana dengan kawannya. Iqa lupa?” Datuk Marzuki berkata perlahan, cuba menutup kesalahannya. Perkara tersebut didapati dari orang lain. Bukan Atiqah.

Atiqah terkebil-kebil diam. Namun dia tidak bertanya lagi. Dia tunduk berfikir. Setahunya dia tidak pernah memberitahu perkara tersebut kepada ayahnya. Mungkin dia terlupa. Maklumlah, sejak akhir-akhir ni banyak perkara yang berada di fikirannya.

“Bagaimana cuti?” Tanya Datuk Marzuki.

“Biasa aja tapi happy jugalah ayah, yalah jumpa mama. Dah lama tak jumpa mama. Kasihan mama duduk sorang-sorang di negara orang. Iqa suruh mama kahwin aja, mama tak mahu.” Atiqah ketawa sambil menarik kerusi dan duduk di hadapan datuk Marzuki.

Dia dapat melihat wajah Datuk Marzuki berubah. Hubungan mama dan ayahnya telah lama putus dan Atiqah terpaksa menerima takdir yang datang.

“Mama tu macam dah serik nak kahwin. Mama ramai juga kawan lelaki mat salih. Bestkan ayah kalau dapat bapa tiri mat salih.” Atiqah mengusik ayahnya. Dia suka melihat hati ayahnya teruja.

Datuk Marzuki kurang senang mendengar kata-kata anak tunggalnya itu. Atiqah selalu mencabar perasaannya.

“Ayah gembira Iqa datang juga. Ayah dah mula bimbang sebab ingat Iqa nak tinggal di New Zealand terus. Kalau Iqa buat macam tu, ayah benar-benar kecewa. Tapi Alhamdulillah, ayah merasa begitu gembira tengok Iqa muncul hari ni.”

Atiqah meneliti riak wajah ayahnya. Kedutan makin banyak di wajah tua itu. Ayahnya semakin hari semakin dimamah usia. Timbul simpati dihatinya.

“Macam mana? Bila nak mula kerja ni?” Tanya Datuk Marzuki.

Atiqah tersentak dari lamunan.

“Empat hari bulan ni ayah. Orang Cina kata empat tak bagus, sueh tapi bagi Iqa empat bagus. Goyang kaki.”

Datuk Marzuki ketawa mendengar kata-kata anaknya. Atiqah ada-ada sahaja. Sejak bertemu dengan Atiqah semula, dia mata bersyukur. Boleh bergurau dan ketawa.

“Betul Iqa tak mahu involve dalam perlancongan?” Datuk Marzuki meminta kepastian.

Atiqah menggeleng. Pasti.

Datuk Marzuki mengeluh perlahan. Direnungnya wajah Atiqah lama. Dia tidak boleh memaksa Atiqah belajar semua perkara. Tetapi dia berdoa suatu masa nanti Atiqah akan mengambil tahu hal-ehwal kesemua perniagaannya.

Tak mengapalah Iqa, Iqa cuba dulu dalam pengurusan kilang. Kemudian kalau Iqa nak involve dengan mana-mana syarikat yang lain, ayah akan benarkan. Ayah akan bantu Iqa bila-bila masa saja. Atiqahkan anak ayah. Segala yang ayah ada nanti akan ayah tinggalkan untuk Iqa. Ayah tak ada anak lain.”

Sayu Atiqah mendengar kata-kata Datuk Marzuki. Dia tersenyum kelat.

“Ayah tahu Iqa boleh lakukannya.” Sambung Datuk Marzuki lagi. Dia begitu yakin dengan kemampuan Atiqah.

Atiqah anak yang cerdik sedari kecil, cuma gadis itu agak suka melawan. Tetapi dia tidak menyalahkan Atiqah, sebalik dirinya sendiri. Kadangkala dia sendiri kesal apa yang telah berlaku. Namun segalanya tidak boleh ditarik balik. Sikapnya yang suka memaksa menyebabkan Atiqah jadi begitu. Atiqah membesar tanpa dapat menilai kasih sayang seorang ayah. Atiqah membesar bersama hati yang cekal dan pendirian yang teguh.

“Iqa tak ada kelulusan ayah, harap-harap Iqa dapat melakukannya.” Atiqah berkata tenang.

“Ayah dulu pun tak juga mempunyai kelulusan, Iqa. Ayah bermula dari menjadi agen perlancongan, kemudian melangkah setapak di bidang pembinaan dan akhirnya dapat membeli Kilang Take 2020.” Datuk Marzuki menerangkan.

Atiqah tersenyum pahit. BIla perniagaan ayahnya mula berkembang, ayah mula lupa diri dan kemudian menceraikan mamanya. Inilah harga yang perlu dibayar oleh mereka sekeluarga, fikir Atiqah.

“Sekarang banyak benda dah berubah, Iqa.” Datuk Marzuki mengeluh perlahan.

Atiqah tersenyum kelat. Berubah termasuk ayahnya.

“Kita juga berubah, ayah. Mama, ayah dan Iqa juga berubah.”

Datu Marzuki merenung Atiqah lama kemudian mengeluh lagi. Dia tahu Atiqah menyindirnya.

“Entahlah Iqa, susah nak cakap. Kadangkala kita tak sedar perubahan yang berlaku di sekeliling kita. Kita hanya sedar bila diri kita keseorangan tanpa orang yang kita sayangi. Waktu itu segalanya dah terlambat..”

Atiqah mengerutkan dahinya. Lain macam sahaja bunyi cakap ayahnya akhir-akhir ini. Dia cuba mentafsirkan kata-kata tersebut.

“Oh ya Iqa, kalau Iqa perlukan apa-apa pertolongan, Iqa tanya Mimi. Mimi bukan aja P.A ayah tapi dia juga tahu segala-gaanya tentang syarikat ini. Mungkin dia boleh tolong. Nanti ayah panggilkan Mimi.” Datuk Marzuki menekan interkom di hadapannya.

Tidak lama kemudian muncul seorang wanita yang berusia awal empat puluhan di bilik tersebut.

Datuk Marzuki menyuruh Mimi duduk.

“Mimi… you kenalkan ni anak I?” Tanya Datuk Marzuki.

Mimi mengangguk sambil tersenyum mesra. Datuk Marzuki sudah memperkenalkan dia kepada Atiqah sebelum ini. Lagipun beberapa tahun lepas dia kerap berjumpa dengan Atiqah. Sebelum Atiqah berbalah dengan ayahnya, gadis itu selalu juga datang melawat Angkasa Holdings.

“Atiqah akan memulakan kerjanya pada empat hari bulan ni. Dai mungkin perlukan bantuan awak… Tolong tunjukkan apa yang dia tidak tahu.”

Mimi mengangguk. Memahami tugas yang dimaksudkan. Dia memegang tangan Atiqah erat.

“Saya nak minta profile syarikat dan latar belakang lembaga pengarah, boleh?” Pinta Atiqah pada Mimi.

Mimi mengangguk. Beberapa minit kemudian Atiqah sudah berada di bilik mesyuarat meneliti profile syarikat dan latar belakang lembaga pengarah.

Datuk Marzuki menekan interkom dan memanggil Baharom berjumpa dengannya. Beberapa minit kemudian Baharom sudah berada di hadapan Datuk Marzuki.

“Saya nak kamu tolong saya buat sesuatu Baharom.” Datuk Marzuki berterus terang akan niatnya.

“Tolong apa Datuk?” Baharom bertanya sambil tersenyum. Perlahan-lahan dia duduk di hadapan Datuk Marzuki.

“Saya mahu awak buat kaji selidik tentang motel apartmen di Gorge Road, Queenstown New Zealand.”

Berkerut dahi Encik Baharom mendengarnya.

“Kenapa pula Datuk! Kita nak beli ke?” Tanya Encik Baharom.

“Saya mahu awak teliti dari segi kewangan dan pemasaran. Lepas tu buat laporan secepat mungkin. Kalau boleh dalam minggu ni saya mahu awak pilih dua orang yang boleh berurusan dengan tuan punya motel. Bawa mereka berjumpa dengan saya secepat mungkin.”

Baharom mengerutkan dahinya. Aneh! Selama ini Datuk Marzuki lebih berminat mahu membeli hotel yang besar. Namun kali ni cuma motel apartmen sahaja? Dia tidak tahu apa yang mahu dirancang oleh Datuk Marzuki.

“Saya mahu kajian ini dibuat secara rahsia. Saya tak mahu sesiapa tahu. Kalau boleh, pilih orang secepat mungkin. Dua orang aja. Kita akan set up satu syarikat baru bagi mengawasi syarikat tu.”

Baharom mengangguk. Sebagai pekerja, dia hanya patuh dengan arahan ketuanya.

“Saya mahu kamu hantar orang ke sana. Menyiasat dan kemudian mengadakan satu kertas cadangan. Saya akan meneliti kertas cadangan tu nanti.” Datuk Marzuki membuat keputusan.

Encik Baharom tidak membantah. Kalau itu yang disuruh oleh ketuanya, dia akan pergi tanpa banyak soal.

“Dan saya rasa itulah saja caranya untuk membalas apa yang telah saya lakukan pada Zainab…” Berat keluhan yang kedengaran dari Datuk Marzuki.

Baharom rasa dia mula mengerti….

AJL 27 Menghiburkan

Penganjuran AJL 27 adalah antara yang terbaik yang pernah diadakan. Persembahan pembukaan dimulakan oleh 3 penyanyi hebat… Misha Omar, Ziana Zain dan Faizal Tahir… Dengan berlatar belakang persembahan layar yang memang menarik.


Ombak Rindu

Penyanyi – Hafiz dan Adira

Suara Hafiz memang tak dapat disangkal lagi dan Adira juga. Persembahan dapat sorakan dengan adanya Aaron Aziz… Aaron Aziz nangis ko… Lepas tu siap angkat Adira lagi…

Patah Seribu

Penyanyi – Shila Amzah

Persembahan yang ringkas, tak perlu ramai-ramai atas pentas. Hanya Shila Amzah. Dia bermonolog pada mulanya dan terus mengalunkan lagunya tanpa perlu ada penari atau penyanyi latar.

Simetri

Penyanyi – Amy Seacrh dan Hazama

Pertemuan sifu dan anak murid nya di atas pentas yang sama. Suara diorang memang mantap lah. Tapi persembahan agak serabut sikit.

Idola

Penyanyi – Azlan& Typewriter

Dengan bertopeng , persembahan tu seolah-olah sama macam persembahan Meet Uncle Husin beberapa tahun lepas. Tapi vocal Azlan tetap menyengat.

Pelangi Senja

Penyanyi – Stacy

(Tak dapat nak komen persembahan sebab tak tengok, kena buat air untuk hubby

Lagu

Penyanyi – Sanctuary (hehehe… Tak ingat )

Lagunya biasa dengar, tapi tak tau plak itu penyanyinya..)

Tanpamu

Penyanyi – Amir Jahari

Persembahan yang menarik dengan mempamirkan muzik jalanan di atas pentas.

Teman Pengganti

Penyanyi – Black & RJ

Sebenarnya mengharapkan rappers asalnya dapat menyanyikan lagu tu… Tak nak komen lebih-lebih… sebab memang minat sangat ngan lagu ni.

Terukir Di Bintang

Penyanyi – Aizat

Comel sangat Aizat nyanyi lagu ni. Lagu ni lagu Yuna. Tapi cara Aizat menyanyikannya penuh dengan karakter…

Ku Akui

Penyanyi – Hafiz

Hubby Ain kata lagu ni macam nak tuju untuk Adira je… Suara Hafiz… Hmmm lunaknya…

Andaiku Bercinta Lagi

Penyanyi – Mojo

Ada Marsha sebagai penyanyi latar. Aweera sebagai vokalis Mojo… Camna suaranya kat radio camtulah juga bila life…

Anak Kampung

Penyanyi – One Nation Emcee & Jimmy Palikat

Persembahannya penuh stage…


Keputusannya
Persembahan Terbaik – Teman Pengganti (yeaahhh menang juga)

Vokal Terbaik – Hafiz (Ku Akui)

Tempat Ketiga – Ku Akui (Hafiz)

Tempat Kedua – Idola (Azlan & Typewriter)

Juara – Terukir Di Bintang (Aizat/Yuna)

BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff