my nuff

Tazkirah Jumaat : Jawapan Allah SWT

1. Kenapa Aku Diuji?
Surah Al-Ankabut: 2-3
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Kami telah menguji orang-orang sebelum meraka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang-orang yang dusta."

2. Kenapa Aku Tidak Mendapatkan Apa Yang Aku Idam-idamkan?
Surah Al-Baqarah ayat 216
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi mu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

3. Kenapa Ujian Seberat Ini?
Surah Al-Baqarah ayat 286 
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

4. Bagaimana Menghilangkan Rasa Kekecewaan?
Surah Al-Imran ayat 139
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman."

5. Sesungguh Aku Tak Dapat Bertahan Lagi...!!!!
Surah Yusof ayat 87
"Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan orang-orang yang kafir."

6. Bagaimana Aku Harus Menghadapi Persoalan Hidup?
Surah Ali-Imran ayat 200
"Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (dinegerimu) dan bertaqwalah kepada Allah kamu beruntung."

7. Apa Jawapannya?
Surah Al-Baqarah ayat 45-46
"Dan mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan (solat) itu sungguh berat kecuali bagi orang-orang yang kusyuk, (iaitu) mereka yang yakin, bahwa mereka akan menemui Tuhannya, dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya."

8. Siapa Yang Menolong dan MelindungiKu?
Surah Ali-Imran ayat 173
"Cukuplah Allah (menjadi penolong) bagi kami dan Dia sebaik-baik pelindung."

9. Kepada Siapa Aku Berharap?
Surah At-Taubah ayat 129
"Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy (singgahsana) yang agung."

BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff