my nuff

Serupa Tapi Sama

Sekarang ni hubby akak menambah lagi cabang bisnes selain kedai runcit, iaitu bisnes ikan hiasan. Tapi bukan semua jenis ikan hiasan, ikan kelisa a.k.a arowana. Mulanya hobi biasa je tapi sekarang diniagakan pulak.






Yang tu antara ikan yang ada. Dulu akak ingat ikan kelisa ni sama je. Kalau dulu yang akak biasa akak dengar macam jenis yellow tail, white tail. Sekarang ni ada MGB, HB. Nak tau lebih kena tanya hubby akak. Rupanya ada macam2 jenis yang menentukan harga ikan tu. Dan bisnes ikan hiasan ni macam bisnes jual emas. Ada turun naik harganya. Tapi yang pasti makin besar ikan tu makin mahal. Risiko bisnes ikan hiasan tetap ada. Takut ikan mati sebelum sempat dijual. Cuma arowana ni bukan jenis cepat mati tanpa sebab. Biasanya arowana mati sebab melompat keluar atau tiada oksigen sebab black out.
Kalau minat dengan arowana, nak beli ke, tanya tips penjagaan ke, tips nak naikkan warna sisik arowana ke boleh contact hubby akak.
Ge kat fb http://www.facebook.com/mohdfaizalsaid atau call 0132099196

No comments:

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff