my nuff

Cerita Dari Sarawak: Sibu akan jadi pilihan terakhir untuk dilawati

Salam semua,
Minggu lepas akak kena keje out station ke Sarawak. Lokasinya di Sibu. Memang terujalah dapat ke sana. Sebab Sarawak satu2 nya negeri yang ada dalam Malaysia ni yang masih belum akak jejaki.
Masa penerbangan dari Kuala Lumpur ke Sibu ambil masa selama 1 jam 50 minit.

Sibu bandar mewah Tiong Hua

Itu gambaran akak apabila sampai di bandar Sibu. Perjalanan mengambil masa kurang lebih 30 minit dari Lapangan Terbang Sibu. Sepanjang perjalanan, ke bandar Sibu, kiri kanan kelihatan banglo 2 tingkat di setiap lot2 tanah perumahan di situ. Tiada rumah teres 1 tingkat.
Sampai dibandar Sibu pula semua peniaga di lot2 kedai makan di situ milik Tiong Hua. Jadi adalah menjadi kesukaran untuk orang Islam cari tempat makan yang halal disitu. Ada tak ada pun, hanya sebuah perkampungan Melayu di bandar Sibu tu iaitu kampung Bandung. Kami kena bayar teksi RM40 untuk ke situ dari hotel tempat kami menginap di TanahMas Hotel. Akhirnya kami hanya menjamah makanan direstoran makanan segera saja.

Bila di tempat oran, semestinya akak dan kengkawan nak lah cari sesuatu untuk dibawa pulang ke semenanjung. Ini satu lagi yang susahnya di Sibu ni. Sebesar2 bandar Sibu tu hanya ada satu je kedai yang menjual survenior. Kalau dah satu je, tentulah tiada saingan, harganya pun memang mahal lah.

Lepas ni, harap2 tiada lagi outstation ke Sibu, ke Kuching mungkin boleh dipertimbangkan lagi.

No comments:

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff