my nuff

Cerita Dari Sarawak : Jatuh Cinta Dengan Umai

pinjam gambar Mat Gebu di www.tiffinbiru.com

Satu2nya benda yang akak suka bila ke Sarawak hari tu ialah umai. 
Pertama kali makan, bila beli kat pasar malam belakang hotel tempat akak menginap tu.
Rasanya biasa2 je. macam makan kerabu kat semenanjung ni.
Tapi bila akak makan kali kedua di restoran kasturi, umai ikan nya memang terangkat.
Rupanya umai tu kena makan dengan sagu dan sambalnya sekali.



Jadi sebelum akak balik semenanjung akak sempat beli, sagu dan sambal ni.
Sebab nak buat sendiri.
Tapi akaknya umai simple je lah

Umai Ikan Tenggiri 
Isi ikan tenggiri
Bawang besar
Cili Api
Jus Limau Nipis
Garam dan gula

Isi ikan tenggiri tu dipotong kecik2 dan kemudian diperap dengan juz limau ni.
Bawang besar dan cili api dihiris.
Kemudian gaul dengan ikan tenggiri tadi. 
Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Masa nak makan baru taburkan biji sagu tu dan curahkan sambalnya. 
hmmm... nyam nyamm
Sedap makan macam tu saja atau makan dengan nasi panas.


No comments:

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff