my nuff

BitCoin - Matawang Masa Depan


Bitcoin adalah aset digital  dan sistem pembayaran yang dicipta oleh Satoshi Nakamoto, yang menerbitkan penemuan pada tahun 2008 dan dikeluarkan sebagai perisian sumber terbuka pada tahun 2009. Sistem ini peer-to-peer; pengguna boleh berurusniaga secara terus tanpa perlu perantara  Transaksi disahkan oleh nod rangkaian dan dicatatkan di dalam lejer diedarkan awam dipanggil rantaian blok  lejar menggunakan Bitcoin sebagai unit akaun. Sistem ini berfungsi tanpa pusat simpanan atau pentadbir tunggal, yang telah membawa Perbendaharaan AS untuk mengkategorikan Bitcoin sebagai mata wang maya berpusat. Bitcoin sering dipanggil cryptocurrency yang terdahulu,  walaupun sistem sebelum wujud . Bitcoin lebih tepat digambarkan sebagai mata wang digital berpusat yang pertama. Ia adalah yang terbesar seumpamanya di segi jumlah nilai pasaran. 

Bitcoins yang dicipta sebagai ganjaran untuk kerja-kerja pemprosesan pembayaran di mana pengguna menawarkan kuasa pengkomputeran mereka untuk mengesahkan dan pembayaran rekod ke dalam lejer awam. Aktiviti ini dipanggil perlombongan dan pelombong ganjaran dengan yuran transaksi dan bitcoins baru diwujudkan.  Selain daripada yang diperolehi oleh perlombongan, bitcoins boleh diperolehi dalam pertukaran untuk mata wang yang berbeza, produk, dan perkhidmatan. Pengguna boleh menghantar dan menerima bitcoins dengan bayaran transaksi pilihan. 

Bitcoin sebagai bentuk bayaran untuk produk dan perkhidmatan telah berkembang, dan pedagang mempunyai insentif untuk menerimanya kerana yuran adalah lebih rendah daripada 2-3% biasanya dikenakan oleh pemproses kad kredit.  Tidak seperti kad kredit, apa-apa bayaran dibayar oleh pembeli, bukan penjual. Lembaga Eropah Perbankan dan sumber-sumber lain  telah memberi amaran bahawa pengguna Bitcoin tidak dilindungi oleh hak bayaran balik atau caj balik. Walaupun peningkatan besar dalam bilangan peniaga menerima Bitcoin, cryptocurrency yang tidak mempunyai banyak momentum dalam urus niaga runcit. 

Penggunaan Bitcoin oleh penjenayah telah menarik perhatian pengawal selia kewangan,  badan perundangan,  penguatkuasaan undang-undang, dan media. Aktiviti jenayah terutamanya berpusat di sekitar pasaran gelap dan kecurian, walaupun pegawai-pegawai di negara-negara seperti Amerika Syarikat juga mengiktiraf Bitcoin yang boleh menyediakan perkhidmatan kewangan yang sah. 

Bitcoin telah menarik sokongan daripada ahli-ahli politik sahaja, terutamanya Presiden AS calon Rand Paul, yang menerima sumbangan Bitcoin. 

Sumber : DISINI

1 comment:

Anonymous said...

salam... info menarik yg dikongsi., tambah ilmu KA hari ni tq

BEN ASHAARI

Yang Popular

Terima Kasih Sahabat

my nuff