my nuff

Kuatnya Dia Melawan Kanser

Akak berkesempatan melawat biras kawan office akak yang sedang bertarung melawan penyakit kanser payu dara. Kebetulan juga, akak sendiri mengenali biras office mate akak tu sebab dia selalu datang kedai, masa suami akak berniaga kedai dulu. Dia adalah seorang guru dan ada dua orang anak lelaki. Sepanjang akak kenal, dia adalah seorang yang sangat ceria. Tak lokek dengan senyuman dan ketawa. Bila suami akak berhenti niaga kedai, akak jarang dapat jumpa cikgu tu. Sehingga pada awal tahun lepas, officemate akak bagi tau, biras dia sakit dan dikesan menghidap kanser payu dara tahap empat. Pada mulanya cikgu tu agak sukar untuk percaya sebab dia tak merasa sebarang sakit di payu daranya. Sebaliknya rasa sakit di bahagian pinggangnya. Rupanya kansernya telah merebak ke tulang. Semasa sakit tu, cikgu terpaksa berkerusi roda dan bertongkat sebab tak boleh berjalan. Pada penghujung tahun lepas, cikgu tu telah jalani pembedahan membuang sebelah payu daranya. Kemudian sekali lagi pembedahan untuk letak besi ditulang belakangnya menggantikan tulang yang rosak akibat kanser.
Selama ini segala perkembangannya hanya akak ketahui melalui office mate akak. Tapi akak tidak berkesempatan untuk melawatnya. Sehinggalah pagi tadi akak ke rumahnya bersama officemate akak.
Sesuatu yang diluar jangkaan akak bila melihat cikgu tu. Dia tak seperti orang sakit kanser. Bagaimana cerianya dia sebelum ni, macam tu lah jugak bila akak jumpa dia tadi. Seperti penyakit kanser tu bukanlah isu besar baginya. Pertemuan akak tadi, dia ceritakan tentang pengalaman pertama menjalani radioterapi di PPUM semalam. Dalam gelaknya dia ceritakan yang dia telah tengok tarikh appointment. Sepatutnya dia kena hadir pada 4/2 iaitu esok. Tapi dia pergi semalam. Dia cerita bagaimana dia sesat sejam dalam bangunan PPUM tu sebab tak jumpa bilik radioterapi. Akak jadi teruja sekaligus kagum yang amat sangat. Akak sekarang berdepan dengan seorang pesakit kanser, tapi cikgu tu buatkan akak lupa yang dia adalah pesakit kanser. Dia ceritakan sesi radioterapinya ada 25 kali lagi. Dan dia kena ke PPUM setiap hari 5 kali seminggu. Lepas habis sesi radioterapi barulah akan masuk sesi kimoterapi pulak. Sebulan sekali kena kimo selama 6 bulan.
Akak harapkan cikgu tu akak terus ceria dan sihat seperti sedia kala.

1 comment:

Mrs Velentine said...

semoga beliau terus tabah menghadapi dugaan ini.

BEN ASHAARI

Yang Popular

Google+ Followers

Terima Kasih Sahabat

my nuff